Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty druhý (9. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ AP(Libkos))

KYJEV - Nad väčšinou Ukrajiny s výnimkou jej západných regiónov bol v noci na dnes znovu vyhlásený letecký poplach. V Kyjeve je v nasadení protiletecká obrana, uviedla agentúra Ukrinform. Ďalšie ruské útoky prichádzajú v deň, keď si Moskva pripomenie výročie porážky nacistického Nemecka v roku 1945.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 439

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 439 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Rusko odpálilo rakety na mesto Kupiansk v Charkovskej oblasti 9. mája, pričom zranili najmenej troch ľudí, informoval guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

20:52 Francúzsky parlament v utorok Európsku úniu požiadal, aby oficiálne vyhlásila ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu za teroristickú organizáciu. Informuje o tom agentúra AFP.

20:40 Videokoordinátor francúzskej tlačovej agentúry AFP Arman Soldin prišiel v utorok o život pri raketovom útoku neďaleko mesta Časiv Jar na východe Ukrajiny. Informovali o tom novinári AFP, ktorí boli svedkami incidentu.

19:13 Dlho očakávaná ukrajinská ofenzíva proti ruským silám sa nemusí ukázať ako rozhodujúca, upozornil v utorok britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Vyzval zároveň na trvalú podporu Kyjeva, informuje agentúra AFP.

18:52 Maďarská prezidentka Katalin Nováková odovzdala v utorok poverenie novému veľvyslancovi Maďarska v Kyjeve Antalovi Heizerovi. Hlava štátu to oznámila na Facebooku, informuje spravodajca v Budapešti.

 

A béke a magyar érdek. Ma átadtam Magyarország új kijevi nagykövetének, Heizer Antalnak a megbízólevelét. Nagykövet...

Posted by Novák Katalin on Tuesday, May 9, 2023

18:44 Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok oznámilo, že prerušilo dlhotrvajúcu ruskú kyberšpionážnu kampaň, v rámci ktorej hekeri kradli citlivé informácie z počítačových systémov v desiatkach krajín vrátane USA a ďalších členov NATO. Informuje o tom správa AP.

17:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok žiadal posilnenie úsilia o zjednotenú Európu s cieľom čeliť hrozbám a poraziť zlo. Informujú o tom jeho vyjadrenia zverejnené na sociálnej sieti.

16:45 Oživenie a obnova Ukrajiny, obilie a úsilie o vstup do EÚ boli témami utorňajšieho rokovania predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Kyjeve. Informuje o tom predsedníčkina správa na sociálnej sieti.

16:44 Čína v utorok varovala Európsku úniu pred uvalením sankcií na svoje spoločnosti v súvislosti s Ruskom a vyhlásila, že podnikne kroky na ochranu ich záujmov. Informuje o tom správa tlačovej agentúry AFP.

16:12 Americké ministerstvo obrany v utorok oznámilo ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 1,2 miliardy dolárov. Táto pomoc je podľa Pentagónu potvrdením neochvejnej podpory Spojených štátov. Má posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny a zabezpečiť potreby v oblasti delostreleckej munície. Súčasťou najnovšieho balíka je aj strelivo kalibru 155 milimetrov.

15:39 Bývalý ruský vojenský veliteľ Igor Girkin v utorok povedal, že Moskve hrozí bezprostredná vojenská porážka. Infomruje o tom webová stránka stanice Sky News.

"Nie je tam stratégia, nie je tam vedomá práca na jej uskutočnenie," uviedol Girkin na platforme Telegram. Ukrajina podľa neho takúto stratégiu má a uskutočňuje ju z celej sily.

15:15 Proukrajinskí demonštranti protestujúci proti ruskej invázii zabránili v utorok ruskému veľvyslancovi v Poľsku Sergejovi Andrejevovi položiť kvety k sovietskemu vojnovému pamätníku vo Varšave. Stalo sa tak na Deň víťazstva, ktorým si Rusko 9. mája pripomína porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Informujú o tom správy agentúr PAP a AFP.

15:08 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu odhlasovali urýchlenie prerokovania nariadenia o zvýšení výroby munície v EÚ do hodnoty 500 miliónov eur. Zámerom je zvýšiť dodávky munície Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii.

14:20 Severokórejský vodca Kim Čong-un zablahoželal v utorok listom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ku Dňu víťazstva, ktorým si Rusko pripomína výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Informuje o tom správa stanice CNN.

14:03 Prípadné stiahnutie sa Raiffeisen Bank International (RBI) z ruského trhu neznamená pre banku existenčnú hrozbu. Predaj ruskej dcérskej spoločnosti alebo jej vyčlenenie však môže znamenať "bolestivý proces", uviedol v utorok riaditeľ rakúskeho úradu pre dohľad nad finančnými trhmi (FMA) Helmut Ettl. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineLetecký poplach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu