Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pre fámy o Lukašenkovi Cichanovská vyzýva opozíciu, aby sa pripravila na zmeny

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MOSKVA - Líderka exilovej bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala prívržencov opozície, aby boli "pripravení" na možné politické zmeny v Bielorusku. Uviedla to v súvislosti s dohadmi o zhoršujúcom sa zdravotnom stave Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že 68-ročný Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, sa už šesť dní neobjavil na verejnosti a vynechal aj viaceré dôležité podujatia. Naposledy bolo Lukašenka možné vidieť v Moskve na oslavách Dňa víťazstva nad nacistami, ale vynechal neformálny slávnostný obed, ktorý usporiadal jeho spojenec prezident Vladimir Putin. Neskôr sa síce Lukašenko objavil na slávnostnom kladení kvetov v Minsku, ale nepredniesol svoj tradičný prejav k vojnovým veteránom.

Lukašenko vynechal podujatia pri príležitosti Dňa vlajky, erbu a hymny Bieloruska

Niektorí ruskí i bieloruskí novinári vo svojich spravodajských materiáloch komentovali, že Lukašenko počas vojenskej prehliadky na Červenom námestí "vyzeral zle". V nedeľu Lukašenko vynechal podujatia pri príležitosti Dňa vlajky, erbu a hymny Bieloruska. Oficiálne miesta v Bielorusku Lukašenkovu neprítomnosť vo verejnom priestore nekomentovali. Vyjadrenie na túto tému odmietol aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Lukašenkova rivalka Cichanovská, ktorá po masových protestoch proti výsledkom volieb i v nich zvolenému prezidentovi v roku 2020 odišla do exilu do susednej Litvy, v komentári na platforme Twitter napísala, že o zdravotnom stave "diktátora Lukašenka koluje mnoho fám." Dodala, že pre bieloruskú opozíciu "to znamená len jedno: mali by sme byť dobre pripravení na každý scenár. Aby sme Bielorusko obrátili na cestu k demokracii a zabránili Rusku zasahovať" do vnútorných záležitostí. "Potrebujeme, aby medzinárodné spoločenstvo bolo aktívne a rýchle," upozornila tiež Cichanovská na Twitteri.

Viac o téme: Zdravotný stavAlexandr LukašenkoSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu