Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V správe pre OSN Schmidt kritizuje náboženských vodcov v Bosne a Hercegovine: Ich rétorika je agresívna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

ZÁHREB - Medzinárodný vyslanec OSN pre Bosnu a Hercegovinu Christian Schmidt v najnovšej správe kritizuje agresívnu rétoriku vodcov moslimskej a pravoslávnej komunity v krajine. Informuje agentúra HINA.

Pravidelná diskusia o Bosne a Hercegovine pred Bezpečnostnou radou OSN je naplánovaná na 10. mája, Schmidtova polročná správa o situácii v krajine však prenikla na verejnosť už v sobotu.

Napätie v krajine zvýšila rozdeľujúca a niekedy agresívna rétorika niektorých náboženských vodcov, uvádza Schmidt. Ide o vyjadrenia pravoslávnoho metropolitu Hrizostoma a vodcu moslimskej komunity Huseina Kavazoviča. Počas diskusií o zostavení vlády Kavazovič povedal, že bosnianski moslimovia sú pripravení brániť svoju krajinu zbraňami. Označil to za "svätú povinnosť každého moslima". Znepokojilo to chorvátske a srbské politické strany aj verejnosť.

Kritizoval aj prezidenta

Za odštiepenecké aktivity a politiku, ktorá otravuje politickú klímu, ostro kritizoval aj prezidenta Republiky srbskej (RS) Milorada Dodika a predstaviteľov Srbov. Vládnuce strany v RS podpísali 24. apríla spoločné vyhlásenie s konkrétnymi krokmi smerom k odtrhnutiu.

Dodik tiež preukazuje pochopenie pre úlohu Ruska vo vojne na Ukrajine. Ide o nebezpečný vývoj, varuje Schmidt a tieto hrozby musí preto BR OSN brať vážne. Bosna a Hercegovina podľa neho tiež potrebuje komplexnú ústavnú a volebnú reformu.

Viac o téme: Bezpečnostná radaOSNBosna a HercegovinaPravoslávna komunita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu