Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tragédia v zoo: Výlet sa zmenil na nočnú moru, chlapec (†6) neprežil útok leva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KHAN YOUNIS – V meste Khan Younis, Pásmo Gazy, sa v miestnej zoo odohrala obrovská tragédia. Rodina s chlapcom boli na výlete, no netušili, aké veľké nešťastie ich postihne. K strašnej udalosti možno ani nemuselo prísť. Zvieratá v zoo totiž neboli celkom v poriadku.

archívne video

Do košickej zoo doviezli z Helsínk zubra aj kengury (Zdroj: TASR/František Iván)

Hamada Iqtiet bol 6-ročný chlapec, ktorý pochádzal z miesta, kde sa turisti veľmi nehrnú. Pásmo Gazy je sporné územie, na ktoré si nárokuje Palestína. Raketové útoky sú tam na dennej báze. No chlapec Hamada nezomrel po zásahu rakety. Osudným sa mu stal výlet do zoo, informuje LAD BIBLE.

Dve verzie

Hamada sa vybral jedného dňa spolu s rodinou do súkromnej palestínskej ZOO v Asdaa Park, ktorá sa nachádza v južnej časti mesta Khan Younis. Všetko sa zdalo perfektné, až kým sa Hamada nepriblížil k ohrade s levmi. Chlapec mal šesť rokov, takže nie je žiadnym prekvapením, že si chcel mohutné mačky pozrieť zblízka. Využil dieru do ohrady. Následný kontakt sa mu stal osudným. Takto znela počiatočná policajná správa.

 

Boy, six, mauled to death by lion after climbing inside zoo enclosure as pics shows blood-soaked fencing ......

Posted by ALEX Politics on Tuesday, May 2, 2023

Rodina Iqtietová však tvrdila, že sa to stalo inak. Hamadom mala byť celý čas jeho matka aj ostatní členovia rodiny. Chlapec prišiel k ohrade, kde na kraji práve ležal lev a napadol chlapca cez štrbinu v plote. Polícia vyšetruje aj túto verziu. Celá zoo je pre verejnosť uzavretá.

Rôzne problémy so zvieratami

Incident s mŕtvym návštevníkom je prvým, ktorý postihol súkromnú ZOO Asdaa Park v Pásme Gazy. Na tomto území je údajne viacero zoologických záhrad, ktoré majú podobné problémy so zabezpečením objektu. Zvieratá tu dokonca trpia na nedostatok potravy aj slabej lekárskej starostlivosti. 

 

Il piccolo Hamada Iqtiet, 6 anni, stava facendo una gita allo zoo con i genitori quando, ad un certo punto, si è...

Posted by FQmagazine.it on Tuesday, May 2, 2023

Majitelia pripisujú všetky problémy dlhoročnému konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. Rakety, často dopadajú aj na civilné ciele v oblasti, nespôsobujú muky a strach len u ľudí, ale aj u zvierat.  Je možné, že lev by vôbec nezaútočil, pokiaľ by aj prostredie v ktorom žije, bolo bez zásahu zbraní. 

Severnú časť Pásma Gazy zasiahli rakety
Zobraziť galériu (2)
Severnú časť Pásma Gazy zasiahli rakety  (Zdroj: SITA/AP/Fatima Shbair)

Organizácia Four Paws, ktorá lobuje za dobré životné podmienky pre zvieratá, operuje v tejto oblasti už niekoľko rokov. Podarilo sa jej zachrániť 15 zvierat, pre ktoré už nemala zoo v Khan Younis ideálne podmienky pre život. "Zvieratá tu už doslova trpeli. Zoo mala navyše finančné ťažkosti," uviedol riaditeľ organizácie Dr. Amir Khalil. 
 

Viac o téme: TragédiaZooLevútok IzraelPásmo GazyKhan YounisHamada IqtietZOO Asdaa Park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu