Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predsedníčka Európskej komisie Leyenová sa stretla Petrom Pavlom na Pražskom hrade

Ursula von der Leyenová, Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová, Petr Pavel (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Európska komisia (EK) v stredu predloží legislatívny návrh, ktorý by mal umožniť rýchlejšiu výrobu munície v EÚ. Uviedla to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová po utorkovom stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"Ukrajina potrebuje muníciu okamžite," zdôraznila. EK na tento účel prispeje sumou 500 miliónov eur, členské štáty pridajú ďalších 500 miliónov. Predsedníčka eurokomisie v tejto súvislosti pripomenula nedávnu návštevu Pavla na Ukrajine, ktorú čiastočne absolvoval so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Podľa Leyenovej jej Pavel tlmočil, že Ukrajina aktuálne najviac potrebuje práve muníciu. Česku a jeho obyvateľom sa tiež poďakovala za pomoc a solidaritu s ukrajinskými utečencami, ktorá je podľa nej príkladná. Zdôraznila, že v Českej republike je najvyšší počet ukrajinských utečencov na počet obyvateľov.

Predsedníčka Európskej komisie Leyenová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Pavel ocenil konzistentnosť von der Leyenovej v jej názoroch, ktoré sa podľa neho nie vždy stretnú s pochopením, ale sú dôležité. Ocenil aj jej prístup k možnému budúcemu členstvu Ukrajiny v EÚ. "Sme pripravení ísť tomu naproti a pomáhať Ukrajine prekonať všetky prekážky," vyhlásil český prezident a dodal, že rozširovanie je aj v záujme samotnej EÚ.

Stretla sa aj s Petrom Fialom

Pred schôdzkou s Pavlom sa šéfka EK stretla s českým premiérom Petrom Fialom. Hovorili napríklad o českých energetických projektoch či národnom pláne obnovy, pomocou ktorého chce Česko zvýšiť svoju energetickú sebestačnosť, spresnil Fiala.

Pavel mal s Leyenovou pôvodne rokovať v rámci svojej trojdňovej návštevy Bruselu pred dvomi týždňami. Šéfka EK však naplánovanú schôdzku z rodinných dôvodov zrušila a ponúkla mu náhradný termín v Prahe.Český prezident sa počas zahraničnej cesty v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, šéfkou europarlamentu Robertou Metsolovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Išlo o jeho štvrtú zahraničnú cestu od inaugurácie, ktorá sa uskutočnila 9. marca.

Viac o téme: VýrobaMuníciePrahaUrsula von der LeyenováPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu