Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotridsiaty tretí (30. apríla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

KYJEV - Útok dronmi, ku ktorému došlo v sobotu na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, bol podľa ukrajinskej armády prípravou na plánovanú protiofenzívu Kyjeva, uviedli v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 430

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 430 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:12 Pápež František v nedeľu informoval, že Vatikán je ochotný pomôcť pri návrate ukrajinských detí, ktoré boli počas vojny na Ukrajine odvlečené do Ruska. Podľa agentúry AP pápež spomenul, že Svätá stolica už pomohla sprostredkovať výmenu niektorých zajatcov a urobí "všetko, čo je v ľudských silách", aby sa ukrajinské rodiny opäť spojili.

20:55 Zalužnyj sa stretáva s veliteľom NATO v Európe, diskutuje o možných scenároch vojny. Ukrajinský vrchný veliteľ sa 30. apríla stretol s Christopherom Cavolim, vrchným veliteľom ozbrojených síl NATO a USA v Európe, ktorý informoval o aktuálnej situácii na celej frontovej línii.

20:54 V dôsledku útoku ruského ťažkého delostrelectva na mesto Nikopol zahynul 48-ročný muž, informoval dnes gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

19:53 Zakladateľ ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu varoval, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva by sa mohla pre Rusko zmeniť na "tragédiu", a opäť sa posťažoval, že jeho mužom na fronte vo východoukrajinskom meste Bachmut chýba munícia.

V rozhovore pre ruského prokremeľského vojnového spravodajcu Semiona Pegova Prigožin vyhlásil, že podľa jeho názoru sa ukrajinský protiútok začne do 15. mája, pretože dovtedy prestanú silné dažde a pôda bude dostatočne suchá na to, aby sa tanky a delostrelectvo mohli po nej presúvať.

18:53 Ruská armáda tvrdí, že pri útoku na železničnú stanicu pri východoukrajinskom meste Kramatorsk zničila asi 200 ton munície určenej pre ukrajinskú armádu. Podľa agentúry DPA o tom v nedeľu informoval oficiálny predstaviteľ Ministerstva obrany Ruskej federácie generálporučík Igor Konašenkov.

18:47 Český prezident Petr Pavel uviedol, že Česká republika bude v spolupráci s ďalšími spojencami hľadať spôsoby, ako zvýšiť dodávky munície ukrajinským ozbrojeným silám, keďže ich nedostatok je hlavným problémom nadchádzajúcej protiofenzívy.

17:48 Volodymyr Zelenskyj absolvoval hodinový rozhovor s francúzskym prezidentom Macronom. Hlavy štátov sa dohodli, že Francúzsko poskytne Ukrajine "silný balík zbraní".

17:47 Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky, v rozhovore pre PBS zverejnenom 28. apríla povedal, že ruskí páchatelia vojnových zločinov nebudú môcť uniknúť trestu.

16:32 Novým námestníkom ruského ministerstva obrany pre materiálno-technické zabezpečenie ruských ozbrojených síl sa stal Alexej Kuzmenkov. Podľa britskej stanice BBC o tom v nedeľu informovalo ruské ministerstvo obrany.

16:28 Ostreľovanie obce Suzemka v Brianskej oblasti na západe Ruska si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo štyri obete na životoch. Podľa britskej stanice BBC o tom informoval gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz, podľa ktorého sa pod troskami jedného zo zničených domov našli telá ďalších dvoch obetí.

15:59 Budanov sľúbil potrestať všetkých ruských vojnových zločincov. "Každý, kto na Ukrajine spáchal vojnové zločiny alebo zločiny proti ľudskosti, vrátane veľmi ohavných, ako sú skupinové znásilnenia alebo vraždy civilistov a detí, bude nájdený a zničený kdekoľvek na svete," povedal šéf ukrajinskej rozviedky.

15:58 Ukrajina podpísala tri nové dohody s tureckým výrobcom dronov Baykar. Podrobnosti zmlúv nie sú špecifikované.

14:45 Podľa regionálnych guvernérov ruské sily za posledných 24 hodín zaútočili na deväť z 25 ukrajinských oblastí - Sumskú, Černihovskú, Charkovskú, Chersonskú, Mykolajivskú, Záporožskú, Dnepropetrovskú, Luhanskú a Doneckú oblasť.

13:45 Útok dronu na ropný sklad v Sevastopole je jedným z prvkov prípravy na protiofenzívu, povedala Natalja Gumeňuková, hovorkyňa južného operačného veliteľstva ozbrojených síl Ukrajiny.

Útok dronmi, ku ktorému došlo v sobotu na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, bol podľa ukrajinskej armády prípravou na plánovanú protiofenzívu Kyjeva, uviedli v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily. 

"Infiltrácia do logistiky nepriateľa je jednou z prípravných prvkov rozsiahlych aktívnych akcií našich obranných síl, o ktorých už dlhší čas hovoríme," uviedla hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalija Humeniuková v nedeľu v televíznom vysielaní. "A táto práca je prípravou na rozsiahlu ofenzívu, na ktorú všetci čakajú," dodala.

13:30 Nemecko odovzdalo druhý protilietadlový raketový systém IRIS-T Ukrajine.

12:30 Námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk označil možnosť, že by Čína prevzala v súvislosti s vojnou na Ukrajine úlohu mediátora, za "nie nerealistickú". Reagoval tak na nedávny telefonický rozhovor medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. V nedeľu to uviedla agentúra DPA.

"Samozrejme, že Čína bude i naďalej obhajovať svoje záujmy. Verím však, že spravodlivé a mierové riešenie a ukončenie násilností sú v súlade so záujmami Pekingu viac, než toto rozsiahle a nekonečné zemetrasenie svetového poriadku," vyhlásil Meľnyk. Telefonát Zelenského so Si Ťin-pchingom, ktorý bol vôbec prvým osobným rozhovorom oboch lídrov od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, je podľa Meľnyka "veľkým krokom k posilneniu vzťahov medzi Ukrajinou a Čínou a tiež k ukončeniu ruskej agresie".

11:30 Počet obetí po nočnom ostreľovaní obce Suzemka v Brjanskej oblasti v Rusku sa zvýšil na štyroch.

11:00 V ruske štátnej televízii "experti" diskutujú o tom, že škótski teroristi by mali byť vycvičení v Rusku, aby zabránili Spojenému kráľovstvu pripravovať ukrajinských vojakov.

10:30 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Ruskí velitelia pravdepodobne začnú s novou metódou trestania vojakov.

Ruskí velitelia nedávno začali trestať „porušenie disciplíny tým, že ich zadržiavali v takzvaných „zindanoch“ alebo „improvizovaných celách pozostávajúcich z dier v zemi pokrytých kovovou mriežkou,“ uviedlo vo svojej najnovšej aktualizácii ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

9:45 Dnes ráno ruskí útočníci ostreľovali mesto Kupiansk, charkovská oblasť.

9:30 Kľúčová zásobovacia trasa vedúca do bojmi zničeného východoukrajinského mesta Bachmut zostáva naďalej pod kontrolou Kyjeva, uviedla v sobotu prostredníctvom svojho hovorcu ukrajinská armáda. 

Vyjadrenie ozbrojených síl Ukrajiny prišlo v čase, keď šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin pohrozil stiahnutím časti svojich vojakov z Bachmutu v prípade, že im Moskva nepošle ďalšiu muníciu.  Ruské jednotky sa už desať mesiacov pokúšajú preraziť si cestu k ruinám, ktoré zostali z tohto priemyselného mesta s kedysi 70.000 obyvateľmi. Kyjev sa zaviazal ubrániť Bachmut, ktorý Rusko považuje za odrazový mostík pre útoky na ďalšie ukrajinské mestá.

9:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal pri sebe zbraň a spolu so svojimi najbližšími spolupracovníkmi by bol bojoval až do konca v prípade, že by Rusi na začiatku vojny vtrhli do jeho sídla v hlavnom meste Kyjev. Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre televíznu stanicu 1+1, ktorý zverejnili v sobotu. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

"Viem strieľať. Dokážete si predstaviť titulok: 'Prezidenta Ukrajiny zajali Rusi?' To je potupa. Domnievam sa, že by to bola potupa," povedal Zelenskyj. Jednotky ruskej tajnej služby sa podľa ukrajinských predstaviteľov v prvých dňoch po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára 2022) pokúsili preniknúť do Kyjeva. Boli však porazené a nepodarilo sa im dostať na Bankovú ulicu v centre hlavného mesta, kde sídla kancelárie ukrajinského prezidenta.

8:30 Ruské sily ostreľovali Dnepropetrovskú oblasť. Najmenej sedem súkromných rezidencií bolo poškodených v meste Nikopol po tom, čo Rusko v noci na 30. apríla delostrelectvo zaútočilo na Dnepropetrovskú oblasť, informoval regionálny guvernér Serhij Lysak v Telegrame.

8:00 Následky ruského ostreľovania Khersonu.

7:30 Ruská štátna televízia ukázala video zbombardovanej výškovej budovy v Umani a tvrdila, že ide o budovu v Donbase, ktorú ostreľovala armáda Ukrajiny.

7:00 Ruská agresia zanechala svoje stopy v Zatoke, regióne Odesa.

6:40 Český prezident Petr Pavel podpísal jedno zo samohybných zbraní, ktoré jeho krajina dodáva Ukrajine, so slovami „Rusi, choďte domov, kým nebude neskoro“.

6:30 Dôležité kroky pre tribunál o ruskej agresii budú nasledovať v máji, povedal Zelenskyj "Pripravujeme niekoľko dôležitých, silných krokov na väčšiu konsolidáciu partnerov a viac energie na vytvorenie tribunálu pre zločin ruskej agresie," povedal ukrajinský prezident vo večernom video prejave. "Urýchliť porážku teroristického štátu," dodal.

Uviedol, že sa pripravujú aj nové rozhodnutia o sankciách voči jednotlivcom a spoločnostiam pracujúcim pre ruský vojensko-priemyselný komplex, voči zahraničným subjektom, ktorých dodávky pomáhajú Rusku predĺžiť agresiu.

6:20 Dánsko vyčlení 1 miliardu eur na obnovu Ukrajiny, uviedol dánsky minister zahraničných vecí Lars Løkke Rasmussen.

6:10 Spojené kráľovstvo chce v rámci špeciálneho fondu nakúpiť pre Ukrajinu rakety dlhého doletu a moderné zbrane, píše Defence24. Predpokladá sa, že prioritou bude nákup rakiet s doletom do 300 km.

6:00 Prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá je momentálne na návšteve Ukrajiny spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom, v sobotu na Facebooku uviedla, že na všetkých miestach, ktoré navštívila, počúvala hlavne slová vďaky a pri každom stretnutí si všimla odhodlanie Ukrajincov ubrániť svoju vlasť a vrátiť sa k normálnemu životu v mieri.

VIDEO Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a kde boli väznení obyvatelia

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a kde boli väznení obyvatelia (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

"V Černihivskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom aj s Ruskom, som videla miesta, cez ktoré prešli okupanti a vypočula si svedectvá o utrpení tých, ktorí prežili. Pamätníci v Novoselivke rozsah bombardovania prirovnávali k tomu, ktoré zažili cez druhú svetovú vojnu," napísala Čaputová.

 

Na všetkých miestach na Ukrajine som počúvala hlavne slová vďaky. Nám, vám, všetkým, ktorým osudy našich susedov nie sú...

Posted by Zuzana Čaputová on Saturday, April 29, 2023

Ukrajinský útok na dedinu v prihraničnej oblasti zabil dvoch ľudí

"Podľa predbežných údajov bola jedna obytná budova úplne zničená a ďalšie dva domy boli zničené čiastočne," uviedol Bogomaz na sociálnej sieti Telegram. Ako poznamenala AFP, útok na túto ruskú dedinu v prihraničnej oblasti prišiel po tom, čo Moskva tento týždeň obnovila raketové útoky na mestá v Ukrajine. Piatkový útok na mesto Umaň si vyžiadal najmenej 23 životov. Moskvou dosadení predstavitelia na východe Ukrajiny tiež informovali, že ukrajinské ostreľovanie zabilo v meste Doneck deväť ľudí.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu