Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pápež František vyzýva predstaviteľov Talianska na riešenie poklesu pôrodnosti

Pápež František sa zdraví s tehotnou ženou Zobraziť galériu (2)
Pápež František sa zdraví s tehotnou ženou (Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino)

RÍM/VATIKÁN - Pápež František v piatok vyzval talianskych politikov, aby našli riešenia na zvrátenie trendu poklesu pôrodnosti v krajine. Upozornil tiež, že mladí ľudia, ktorí si chcú založiť rodinu v súčasnom nestabilnom prostredí, musia vynaložiť doslova "heroické úsilie". Informuje o tom správa agentúry AFP.

Pápež svojím prejavom otvoril druhý deň stretnutia politikov a predstaviteľov obchodného a spoločenského sektora, ktoré je zamerané na problém znižujúceho sa počtu novonarodených detí v Taliansku. Vlani sa totiž počet narodených bábätiek po prvýkrát dostal pod hranicu 400 000 – narodilo sa tam len 393 000 novorodencov, uviedol Taliansky národný štatistický úrad ISTAT. Pre porovnanie, počet úmrtí sa v tejto 58-miliónovej krajine vlani vyšplhal na takmer 714 000.

Ťažkosti v mladých rodinách

Pápež František tiež povedal, že mladí ľudia, ktorí si chcú založiť rodinu, sa v súčasnosti stretávajú s množstvom ťažkostí, pričom spomenul najmä nízke príjmy a vysoké ceny prenájmov nehnuteľností. Agentúra AFP upozorňuje, že hoci ide o tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny, množstvo mladých Talianov má problém nájsť si stabilnú prácu.

Pápež František a talianska premiérka Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (2)
Pápež František a talianska premiérka Giorgia Meloniová  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino)

"Musíme pripraviť úrodnú pôdu pre novú jar a dostať sa z tejto demografickej zimy," povedal pápež. Na podujatí v Ríme sa zúčastňuje aj talianska premiérka Giorgia Meloniová. Okrem poklesu pôrodnosti sa na ňom diskutuje aj o problematike interrupcií, náhradnom materstve či masovej migrácii.

Viac o téme: PoklesVýzvaPôrodnosťPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu