Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ukrajina a FBI zahájili veľkú spoluprácu, proti komu je namierené vyšetrovanie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV – Ukrajinská tajná služba sa už dlhší čas venuje vyšetrovaniu ruských zločinov. V poslednej dobe sa na jej stranu pridala aj americká federálna služba. Vyšetrovanie je namierené hneď na niekoľko oblastí. Cieľom je odhaliť aj autorov kybernetických útokov.

archívne video

Káčer po skončení ministerských rokovaní: Ukrajina EÚ odkázala, že pred ofenzívou potrebuje predovšetkým muníciu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Rusi budú musieť možno už o chvíľu riešiť veľký mediálny problém. I keď sa Ukrajina snaží viesť dlhodobé vyšetrovanie s cieľom odhalenia ruských zločinov, neprinieslo to žiadne veľké výsledky. Poľský portál Wiadomości informuje, že FBI poskytla pomocnú ruku. 

Agent Alex Kobzanets prezradil, že hlavnými oblasťami v rámci vyšetrovania je lokalizácia v teréne a informácie z mobilných telefónov. "Súčasťou spolupráce je aj analýza DNA vzoriek a časti tiel, ktoré zostávajú v teréne po krutých bojoch. Toto nám pomáha pri identifikácii a môže to viesť až k odhaleniu špiónov," vysvetlil Kobzanets.

Hackerský útok

Ďalším bodom ukrajinsko-americkej spolupráce je kybernetická vojna. Ilja Vitiruk, vedúci Bezpečnostnej služy Ukrajiny, uviedol, že počet ruských útokov na Ukrajinu stúpa už oky, no v posledných mesiacoch je to ešte výraznejšie. Podľa zistených informácii podniká Ruská federácia kybernetické útoky na Ukrajinu už od roku 2015, teda necelý rok od anexie Krymu. "V súdnom konaní sa veľmi ťažko dokazuje, kto je za útok zodpovedný. Preto je pre nás nesmierne dôležité získavať čo najviac informácii o ruských kyberzločincoch," zdôraznil Witiuk.

Právnici z americkej UC Berkeley's School of Law sa ešte v minulom roku obrátili na Medzinárodný trestný súd, aby začal konať proti ruským kybernetickým útokom. Hlavným podozrivým má byť hackerská skupina "Sandworm", ktorá má byť súčasťou ruskej tajnej rozviedky. Skupina mala mať v roku 2015 na svedomí viacero výpadkov elektriny a útokov na infranštruktúru v oblasti veľkých ukrajinských miest. 

Viac o téme: VyšetrovanieFBIVojna na UkrajineRuské zločiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu