Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty deviaty (26. apríla 2023)

V Murmanskej oblasti havarovala stíhačka MiG-31 Zobraziť galériu (4)
V Murmanskej oblasti havarovala stíhačka MiG-31 (Zdroj: twitter)

MOSKVA - V Murmanskej oblasti, ktorá sa nachádza na severozápade Ruska, sa zrútil stíhacie lietadlo Mig-31. Informovala o tom dnes ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. Podľa predbežných informácií vzplál lietadla počas plánovaného letu jeden z motorov a stroj spadol do jazera.

Naživo z Ukrajiny 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 426

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 426 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Володимир Зеленський)

ONLINE

21:55 Ruskí ostreľovači postrelili v Chersone talianskeho novinára pracujúceho pre denník La Repubblica a zastrelili jeho ukrajinského spolupracovníka, taktiež novinára. Uvádzajú to v stredu zmienené noviny La Repubblica.

"Náš spravodajca Corrado Zunino a jeho (ukrajinský) sprostredkovateľ Bohdan Bitik sa dnes stali obeťami prepadu ruských ostreľovačov na predmestí Chersonu na juhu Ukrajiny," napísal taliansky denník. "Bitik žiaľ neprežil. Zanechal po sebe manželku a syna. Corrado, ktorý bol ranený do ramena, je v civilnej nemocnici v Chersone," informoval ďalej denník. Obaja novinári, ktorí vojnu na Ukrajine intenzívne spravodajsky pokrývali, mali podľa La Repubblica na sebe nepriestrelné vesty s nápisom "tlač".

20:34 Pápež František je v Kyjeve kedykoľvek vítaný, uviedol v stredu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Pápeža privítame s otvorenou náručou, Ukrajina je s pápežom za mier. Naše pozvanie stále platí... môže prísť kedykoľvek," povedal šéf ukrajinskej diplomacie v rozhovore pre taliansku spravodajskú stanicu Sky TG24. "Nevieme prečo ešte neprišiel: hovorili sme s Vatikánom a pozvanie nebolo odmietnuté," dodal. Kuleba je presvedčený, že Ukrajinci by v tomto období pápežovu návštevu ocenili a radi by ho privítali.

20:20 Hlavným cieľom správy o Srbsku, ktorú v stredu v Európskom parlamente schválili poslanci Výboru pre zahraničné veci (AFET), bolo predložiť realistickú a vyváženú správu a podporiť strategický cieľ Srbska, ktorým je vstup do Európskej únie. Uviedol to  europoslanec Vladimír Bilčík (EPP), stály spravodajca EP pre Srbsko a autor tejto správy. Podľa jeho slov ide o dôležitý politický dokument, ktorý hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ a načrtáva ďalší postup v prístupovom procese. O správe bude Európsky parlament hlasovať v pléne 10. mája v Štrasburgu.

19:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu na 37. výročie katastrofy v atómovej elektrárni pri meste Černobyľ varoval pred "vydieraním", ktorého sa dopúšťa Rusko obsadením jadrových zariadení na Ukrajine. Zelenskyj uviedol, že svet sa nesmie skloniť pred týmto vydieraním, a upozornil, že sa môže stať "nová jadrová tragédia". Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Bývalí zamestnanci elektrárne si v stredu v Černobyli pripomenuli výročie najhoršej katastrofy v dejinách jadrovej energetiky kladením kvetov k pomníku na počesť jej obetí. Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Telegram prirovnal jadrovú katastrofu v černobyľskej elektrárni z roku 1986 ku krátkemu ruskému obsadeniu tejto elektrárne a výlučnej zóny kontaminovanej rádioaktívnym žiarením, čo trvalo vlani od februára do marca. "Okupant vlani nielen obsadil jadrovú elektráreň (Černobyľ), ale tiež znovu ohrozil celý svet," napísal Zelenskyj na Telegrame.

18:30 V Murmanskej oblasti, ktorá sa nachádza na severozápade Ruska, sa zrútil stíhacie lietadlo Mig-31. Informovala o tom dnes ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. Podľa predbežných informácií vzplál lietadla počas plánovaného letu jeden z motorov a stroj spadol do jazera.

"Piloti sa podľa všetkého katapultovali. Svedkovia tvrdia, že v oblasti havárie videli dvoch parašutistov, "povedal zdroj z ruských silových štruktúr. Havária sa stala približne 10 kilometrov od mesta Mončegorsk.

18:05 Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu oznámil, že Peking vyšle na Ukrajinu vyslanca s cieľom rokovať o možnom politickom riešení vojny s Ruskom. Si v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že vyslanec navštívi Ukrajinu a ďalšie krajiny s cieľom rokovať o možnom politickom riešení, píše AP s odvolaním sa na vyjadrenie čínskej vlády pre štátnu televíziu. Vláda vo vyjadrení nespomenula Rusko, inváziu na Ukrajinu ani to, či čínsky vyslanec navštívi Moskvu.

18:00 Na Ukrajinu sa vrátilo 44 vojnových zajatcov, ktorých prepustilo Rusko. Oznámil to v stredu šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Návrat 40 vojakov prepustených z ukrajinského zajatia medzičasom potvrdila Moskva.Jermak na platforme Telegram uviedol, že medzi oslobodenými je 42 ukrajinských vojakov a dvaja civilisti.

17:50 Ukrajina sa pripravuje na "neodvratnú" protiofenzívu a do mesta Bachmut na východe Ukrajiny posiela dobre vycvičené vojenské jednotky. V stredu na to upozornil šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (4)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: Facebook Mikhail Khodorkovsky)

Prigožin vo videu zverejnenom na platforme Telegram tiež opäť kritizoval ruské ministerstvo obrany za to, že jeho bojovníkom na front neposlalo veľmi potrebnú muníciu. Vo vnútri Ruska dochádza podľa jeho slov k zrade.

17:30 Hovorca Bieleho domu John Kirby v stredu vyhlásil, že je ešte príliš skoro povedať, či telefonický rozhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga bude viesť k mierovému návrhu. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Kirby tiež uviedol, že Spojené štáty tento telefonát "privítali". Išlo o prvý rozhovor medzi oboma lídrami od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Zelenskyj v stredu na Twitteri oznámil, že mal "dlhý a zmysluplný" telefonický rozhovor s čínskym prezidentom a dúfa, že to bude impulz vo vzťahoch s Čínou.

17:15 Ukrajinskí predstavitelia v stredu vyzvali talianske firmy, aby investovali do obnovy Ukrajiny. Spomenuli okrem iných príležitosti v energetike, infraštruktúre a poľnohospodárstve, dokonca aj vo výrobe liekov proti úzkosti. "Táto vojna ponúka príležitosti do budúcnosti," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez videospojenie na dvojstrannej konferencii v Ríme. "Práce je veľa," dodal.

16:50 Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v stredu kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu, no povedal, že teraz nemá zmysel hovoriť o tom, kto má v rusko-ukrajinskom konflikte pravdu. 

Lula nedávno rozhneval západné krajiny svojimi vyjadreniami, že dodávkami zbraní na Ukrajinu iba predlžujú konflikt. "Nikto nemôže pochybovať o tom, že Brazílčania odsudzujú ruské narúšanie územnej celistvosti Ukrajiny. Stala sa chyba a začala vojna," povedal brazílsky prezident počas návštevy Španielska.

16:45 Je neudržateľné, že sa Maďarsko ako jediná krajina snaží brániť zasadnutiam Výboru NATO-Ukrajina na vysokej úrovni. Vyhlásil to v stredu veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman.

Diplomat na panelovej diskusii o maďarsko-ukrajinských vzťahoch usporiadanej na pôde amerického veľvyslanectva zdôraznil, že záujmom USA je, aby sa rusko-ukrajinská vojna čo najskôr skončila a aby nastal mier. Podľa Pressmana musí byť v čase, keď politici požadujú nastolenie mieru, jasné, že dnes môže mier vytvoriť iba jediná osoba. Ak boje totiž ukončí ruský prezident Vladimir Putin, skončí sa vojna. Ak však boje ukončí Ukrajina, bude to znamenať koniec Ukrajiny, podčiarkol veľvyslanec.

16:30 Moskva obvinila v stredu Kyjev z podkopávania akýchkoľvek pokusov o mier. Reagovala na telefonát ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

"Ukrajinské úrady a ich západní prisluhovači už ukázali, že sú schopní pokaziť akékoľvek mierové iniciatívy," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.Hovorkyňa rezortu Marija Zacharovová však v súvislosti s telefonátom zároveň skonštatovala, že Moskva berie na vedomie ochotu a pripravenosť Číny podieľať sa na mierovom procese s Ukrajinou, informuje stanica Sky News.

16:00 Francúzsko v stredu vyhlásilo, že podporuje každý dialóg smerujúci k ukončeniu konfliktu na Ukrajine vyvolaného Ruskom. Paríž tak reagoval po telefonickom rozhovore čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Francúzsko "povzbudzuje každý dialóg, ktorý môže prispieť k vyriešeniu konfliktu a je v súlade so základnými záujmami Kyjeva" a s medzinárodným právom, uviedol nemenovaný predstaviteľ francúzskeho prezidentského úradu.

Predstaviteľ zdôraznil, že také bolo aj posolstvo, s ktorým išiel francúzsky prezident Emmanuel Macron začiatkom mesiaca na návštevu do Číny. Macron vtedy vyvolal aj pobúrenie svojimi poznámkami týkajúcimi sa Taiwanu. Telefonát Siho so Zelenským bol vôbec prvým rozhovorom medzi oboma lídrami od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Rozhovor predtým potvrdili obe strany. Zelenskyj na Twitteri oznámil, že mal "dlhý a zmysluplný" telefonický rozhovor s čínskym prezidentom a dúfa, že to bude impulz vo vzťahoch s Čínou. Po rozhovore vymenoval Zelenskyj nového veľvyslanca v Číne Pavla Riabikina.

15:45 Česká vláda schválila poskytnutie peňažného daru pre Ukrajinu na výcvik ukrajinských dopravných pilotov v Česku. Ide o sumu 22 miliónov českých korún (viac ako 930.000 eur). Po rokovaní vlády to uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

"Nadväzujeme tým na predvojnovú spoluprácu a predovšetkým umožňujeme ukrajinským civilným pilotom absolvovať potrebný výcvik, čo u nich doma na Ukrajine nie je možné," vysvetlil tento krok Lipavský.

15:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že mal "dlhý a zmysluplný" telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Podľa vlastných slov dúfa, že to bude impulz vo vzťahoch s Čínou. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

14:54 Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu absolvoval telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, v ktorom vyzval na rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou a pripomenul, že "v jadrovej vojne niet víťaza." S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra AP.

14:07 FBI zaradila na zoznam hľadaných Nataliu Burlinovú, docentku Moskovskej štátnej univerzity a bývalú producentku rozhlasovej stanice Govorit Moskva (Moskva hovorí). Burlinová podľa vyšetrovania vystupovala v Spojených štátoch ako zahraničná agentka. Pracovala s dôstojníkom ruskej FSB. Na jeseň roku 2018 žena navštívila americké univerzity a výskumné ústavy, kde sa zaoberala „náborom Američanov“.

12:49 Mnohé výroky ruských predstaviteľov za posledné roky boli buď priame lži, alebo prekrútené fakty či zavádzajúce informácie. Nemá preto zmysel komentovať slová ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Uviedol to v stredu český prezident Petr Pavel, informuje o tom správa zo servera Novinky.cz.

10:26 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos, ktorým sa zavádza dočasná správa nad aktívami subjektov z tzv. nepriateľských krajín. Informovala o tom britská stanica BBC.

9:51 Nemecké letectvo dnes zachytilo tri ruské lietadlá, vrátane stíhačiek, ktoré prelietali medzinárodným vzdušným priestorom nad Baltským morom. Informuje o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Luftwaffe. Stroje mali vypnutý transpondér, teda rádiový odpovedač.

9:25 Snemovňa reprezentantov USA sa bude zaoberať rezolúciou požadujúcou návrat Ukrajiny do hraníc z roku 1991. Oznámil to jeden z autorov iniciatívy, člen Republikánskej strany Joe Wilson. Okrem toho dokument vyzýva na vstup Ukrajiny do NATO a tiež požaduje, aby Rusko zaplatilo reparácie.

9:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí vyzval NATO, aby na summite aliancie vo Vilniuse alebo pred koncom tohto roka predstavil podmienky vstupu krajiny do bloku.

8:57 Šéf Wagner Group Prigozhin popiera, že by sa vzťahy s ruskou armádou zlepšili. Šéf súkromného žoldniera Wagner Group Jevgenij Prigožin podporovaný Kremľom označil hodnotenie Inštitútu pre štúdium vojny za "falošné", informoval think tank 25. apríla.

6:00 Viac než 60 múzeí a galérií v rôznych oblastiach Ukrajiny bolo "zničených alebo poškodených okupantmi", uviedol v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje na základe správy stanice CNN. Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore uviedol, že počas utorkového ruského útoku raketami typu S-300 na vlastivedné múzeum v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti prišli o život dve ženy. Toto mesto je od frontovej línie vzdialené približne desať kilometrov.

Ukrajinskí predstavitelia však odmietli ruské tvrdenia, že útok dronmi ohrozil operácie v koridore, ktorým sa vyvážajú obilniny z ukrajinských prístavov do sveta. Hovorca ukrajinských ozbrojených síl Andrij Jusov pre televíziu Suspiľne povedal: "Nedávne udalosti na Kryme sa týkali výlučne vojenských zariadení a vôbec nesúviseli s obilninovou dohodou, ktorá sa týka ukrajinských prístavov a civilných prístavov." "Ukrajina plní medzinárodné dohody a záväzky, vrátane všetkých záväzkov súvisiacich s obilninovým koridorom," dodal Jusov.

Proruský gubernátor prístavného mesta Sevastopol Michail Razvožajev v pondelok na platforme Telegram oznámil, že ruská Čiernomorská flotila odrazila v ten deň v ranných hodinách útok dronmi na mesto. Podľa jeho vyjadrení bolo jedno bezpilotné lietadlo zničené a ďalšie explodovalo. "V meste je už pokoj, všetky jednotky a služby však zostávajú v pohotovosti," dodal. Moskva anektovala Krymský polostrov vrátane Sevastopola v roku 2014, medzinárodne je však uznávaný ako súčasť Ukrajiny. Kyjev na vyjadrenia Razvožajeva najprv nereagoval. Ukrajina sa takmer nikdy verejne nehlási k zodpovednosti za útoky na území Ruska a na Moskvou ovládaných územiach Ukrajiny, pripomenul v pondelok denník Guardian.

Podobné explózie bolo podľa ukrajinských médií v Sevastopole naposledy počuť vo februári tohto roka. Vtedy Razvožajev uviedol, že ruská protivzdušná obrana zostrelila dron nad tamojšou tepelnou elektrárňou Balaklava. Na Kryme a v Sevastopole, kde sa nachádza veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily, dochádza k opakovaným explóziám od vlaňajšieho augusta. V októbri minulého roka otriasol výbuch Kerčským mostom, ktorý spája anektovaný Krym s Ruskom a predstavuje kľúčovú logistickú spojnicu pre ruské jednotky operujúce na juhu Ukrajiny.

Viac o téme: VojnaútokyRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu