Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Namiesto konfliktov potrebujeme harmóniu, vyhlásil pápež František v Budapešti

(Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

BUDAPEŠŤ - Namiesto konfliktov je potrebná harmónia, povedal v piatok v Budapešti pápež František na stretnutí s predstaviteľmi štátnych orgánov, spoločenského života a diplomatického zboru na pôde úradu vlády v budínskom kláštore karmelitánov. S odvolaním sa na server mfor.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Mám na mysli Európu, ktorá sa nestane rukojemníkom samej seba," dodala hlava katolíckej cirkvi v prvý deň trojdňovej návštevy Maďarska. Podľa jeho slov je úlohou európskeho kontinentu zhromažďovať odlúčených, prijať národy a nebyť s nikým v nepriateľstve. Vyzval k "obnoveniu európskeho ducha, ktorý sa v snoch jej zakladateľov dokázal pozdvihnúť nad hranice národov a ponad okamžité potreby". Zakladatelia európskej integrácie podľa jeho slov boli schopní vytvoriť diplomaciu tvoriacu celok namiesto prehlbovania priepastí.

Odmietol ideologický kolonializmus

František podotkol, že mier nikdy nevzíde z presadzovania strategických záujmov, ale z politiky, ktorá bude brať ohľad na záujmy všetkých a bude venovať pozornosť ľuďom, chudobným a budúcnosti. Pápež odmietol "ideologický kolonializmus", napríklad v otázke takzvanej rodovej kultúry a zdôraznil, že je potrebná Európa s fungujúcou politikou podpory rodiny.

Viac o téme: HarmóniaKonfliktyBudapešťPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu