Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Iránski lídri kritizovali prítomnosť USA v oblasti Stredného východu

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TARS/AP)

TEHERÁN - Iránsky prezident Ebráhím Raísí v sobotu počas prijatia svojho irackého kolegu Abdala Latífa Rašída v Teheráne uviedol, že prítomnosť USA v regióne narúša bezpečnosť.

Agentúra AFP pripomenula, že Washington a Teherán sú v spore o vplyv v Iraku od americkej invázie v roku 2003, ktorá zvrhla diktátora Saddáma Husajna. "Nepovažujeme prítomnosť cudzích síl a cudzincov v regióne za užitočnú," povedal Raísí v Teheráne na spoločnej tlačovej konferencii s irackým prezidentom. "Prítomnosť Spojených štátov narúša bezpečnosť regiónu," povedal iránsky prezident. "Naše vzťahy s Irakom sú založené na spoločných záujmoch," zatiaľ čo "Američania myslia na svoje záujmy a nie na záujmy krajín regiónu," dodal Raísí.

Irak a Irán viedli v 80. rokoch minulého storočia vojnu

V podobnom duchu ako Raísí sa v sobotu na prijatí Rašída vyjadril aj iránskych duchovný vodca Alí Chameneí. "Američania sa s nikým nepriatelia a nie sú lojálni ani voči svojim európskym priateľom," povedal s tým, že "dokonca aj prítomnosť jedného Američana v Iraku je priveľa." Hoci Irak a Irán viedli v 80. rokoch 20. storočia vojnu, vzťahy medzi týmito susednými krajinami s väčšinovým šiitským obyvateľstvom sa po páde Saddáma Husajna a jeho režimu ovládaného sunnitmi výrazne uvoľnili: Irak sa stal kľúčovým hospodárskym pilierom islamskej republiky postihnutej západnými sankciami, zatiaľ čo Teherán dodáva Bagdadu plyn a elektrinu, ako aj tovar každodennej potreby.

V Iraku majú stále Spojené štáty viac ako 2-tisíc vojakov

"Vzťahy medzi Iránom a Irakom budú pokračovať v oblasti vodnej a elektrickej infraštruktúry," povedal iránsky prezident. Medzi oboma krajinami bola uzavretá aj "bezpečnostná dohoda", keďže - ako objasnil Raísí, "bezpečnosť Iraku a jeho hraníc je pre nás veľmi dôležitá". Obe krajiny pomohli poraziť skupinu Islamský štát pôsobiacu svojho času v Iraku, kde Spojené štáty majú naďalej 2500 svojich vojakov, ktorí irackým zložkám poskytujú poradenstvo a výcvik.

Viac o téme: KritikaUSAIránStredný východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu