Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česká vláda navrhla povýšiť šéfa Bezpečnostnej informačnej služby na generála: Zeman to 7-krát odmietol

Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PRAHA - Česká vláda opäť navrhla povýšiť riaditeľa Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku do hodnosti generála. Po rokovaní kabinetu to v stredu uviedol podpredseda vlády a minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka. Exprezident Miloš Zeman šéfa civilnej kontrarozviedky opakovane kritizoval a návrhy vlády na jeho povýšenie sedemkrát odmietol. Súčasný prezident Petr Pavel v pondelok potvrdil, že je prípadnému návrhu pripravený vyhovieť.

"Veríme, že už to robíme naposledy a že prezident tomuto návrhu vlády vyhovie," povedal Jurečka s tým, že Koudelka podľa vlády opakovane preukázal, že chráni záujmy a bezpečnosť ČR a že BIS riadi kompetentne. Dodal, že k jeho povýšeniu malo dôjsť už dávno.

Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ak dostanem od vlády návrh, vymenujem ho

Pavel v pondelok na svojej pravidelnej tlačovej konferencii avizoval, že je návrhu vlády pripravený vyhovieť. "Ak dostanem od vlády návrh, vymenujem ho," vyhlásil a pripomenul, že s tým rátal už počas svojej predvolebnej kampane. Bývalý prezident Miloš Zeman opakovane kritizoval šéfa BIS, ale aj celú civilnú kontrarozviedku. Jednou z jeho výhrad bolo, že BIS podľa neho ignoruje hrozbu islamského terorizmu v Česku. V októbri minulého roka vyhlásil, že správam BIS neprikladá taký význam, aký im pripisujú ich autori.

Viac o téme: VládaČeskoPovýšenieGenerálPetr PavelBIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu