Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tisíce ľudí vo Francúzsku protestovali proti zmenám v imigračnom zákone

Protesty vo Francúzsku
Protesty vo Francúzsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Mathieu Pattier)

PARÍŽ - Tisíce ľudí vrátane mnohých imigrantov bez dokladov v sobotu vyšli do ulíc v Paríži i ďalších francúzskych mestách, aby protestovali proti plánovaným zmenám imigračného zákona. Informovala o tom agentúra AFP.

AFP dodala, že terčom kritiky bola aj operácia Wuambushi, ktorú vykonávajú úrady na francúzskom ostrove Mayotte v Indickom oceáne s cieľom poslať späť nelegálnych prisťahovalcov, väčšinou zo susedných Komor, ktorí sú v súčasnosti ubytovaní v nehygienických chatrčiach. "Spôsob, akým sa zaobchádza s Komorčanmi bez dokladov, je nehodný krajiny, akou je Francúzsko," povedala Marie-Christine Vergiatová, podpredsedníčka francúzskej Ligy za ľudské práva a bývalá poslankyňa Európskeho parlamentu.

Povinné snímanie odtlačkov

Návrh zákona je podľa ministerstva vnútra zameraný na "kontrolu prisťahovalectva a zároveň zlepšenie integrácie." Podľa kritikov však úradom okrem iného poskytuje väčší priestor na deportácie, najmä pre cudzincov, ktorí spáchali trestný čin. Stanovuje tiež, že pred udelením viacročného povolenia na pobyt musí žiadateľ preukázať minimálnu úroveň znalosti francúzštiny. Návrh zákona umožňuje i povinné snímanie odtlačkov prstov a sprísňuje požiadavky na obnovenie dlhodobého povolenia na pobyt.

Viac o téme: ZmenyProtestFrancúzskoImigračný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu