Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Brutálna vražda v Česku: Žena prišla o matku aj mladšieho brata, z toho, čo videla, sa nevie spamätať

Muža obvineného z dvojnásobnej vraždy pomohli nájsť svedkovia
Muža obvineného z dvojnásobnej vraždy pomohli nájsť svedkovia (Zdroj: Policie ČR)

SVITÁVKA - Na deň, keď pred bránou domu našla ležať mŕtvu matku aj vlastného brata, Aneta nedokáže zabudnúť. Tento hrôzostrašný zážitok a ohavný čin žiarlivého druha umocnil fakt, že okoloidúci muž jej povedal, aby zavolala na linku 158 a kráčal ďalej. Incident sa stal v stredu 12. apríla v skorých ranných hodinách v českom meste Svitávka v okrese Blansko v Juhomoravskom kraji.

Zločin sa stal v skorých ranných hodinách, v čase, keď sa jej matka a brat vracali z nočnej zmeny, informovali Novinky.cz. Pred domom na nich čakal vrah, štyridsaťsedemročný bývalý priateľ matky Pavel K., s ktorým sa rozišla po dlhoročnom vzťahu. Aneta opísala bezprostredné chvíle po vražde pre český denník Právo. „Spala som, vôbec som nič nepočula. Okolo siedmej hodiny ráno som sa zobudila a vedela som, že maminka a brat by už mali byť doma. Povedala som si ale, že možno sa cestou z práce zastavili ešte na nákupe. Keď stále neprichádzali, zobrala som smetný kôš, že ho vynesiem a vyšla som von. V tej chvíli som uvidela na zemi ležať brata a potom aj maminku." 

Muž je obvinený z vraždy, v pátraní pomáhali svedkovia (Zdroj: Policie České republiky)

„Bola som úplne mimo, ako v nejakom tranze, snažila som sa zavolať pomoc. V tej chvíli išiel okolo nejaký človek, ale vôbec mi nepomohol, iba povedal, že mám zavolať políciu a išiel preč,“ spomína na prvé momenty po tragédii. Po príchode záchranárov a policajtov im povedala, že páchateľom bol pravdepodobne matkin bývalý priateľ, ktorý nevedel zniesť, že sa rozišli. Spomenula si, ako sa matke vyhrážal a klamal, že má rakovinu, len aby sa nerozišli. K motívu vraždy sa vyjadrila aj druhá dcéra Veronika, ktorá povedala, že útočník jej brata neznášal. „Keď spolu s mamou začínali, ešte to celkom fungovalo, ale brat potom na priateľa matky zmenil názor a mali aj konflikty,“ dodala.

Keďže bol muž po dvojnásobnej vražde ozbrojený a stále na úteku, policajti, psovodi, ale aj vrtuľník prehľadávali celé okolie mesta. Pomocou svedkov sa im nakoniec podarilo muža vypátrať v priekope v obci Šebetov, asi 11 kilometrov vzdušnou čiarou od mesta. Podľa dostupných informácií muž zaparkoval svoje zelené auto v lese a ďalej pokračoval peši. „Zadržanie páchateľa urýchlili svedkovia, ktorí nás nasmerovali do lokality, kde sa muž ukrýval,“ uviedol policajný hovorca Pavel Šváb. Muž sa priznal k dvojnásobnej vražde a aj motívu vraždy. „V súčasnosti prebiehajú procesné úkony,“ dodal policajný hovorca. Obvinenému hrozí 15 až 20 rokov za mrežami, prípadne doživotie.

Sestry pozostalých sa rozhodli založiť zbierku na pohreb a pomocou darovacieho portálu žiadajú verejnosť o pomoc. Po pár dňoch vďaka dobrým ľuďom vybrali už viac ako dvadsaťnásobok pôvodne plánovanej sumy.

Viac o téme: ČeskoVraždaSvitávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu