Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty prvý (19. apríla 2023)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

CARACAS - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyzval spriaznené krajiny, aby "spojili sily" proti sankciám zo strany Západu, ktoré označil za "vydieranie". Uviedol to počas svojej návštevy vo Venezuele. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 419 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 419 (Zdroj: Facebook/енеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:55 Námestníčka ministra obrany Hanna Maliar uviedla, že „komplexné opatrenia“ plánovanej protiofenzívy Ukrajiny „už prebiehajú“ na východe krajiny.

21:30 Bakhmut zostáva „epicentrom“ ruskej ofenzívy, keďže „dynamické“ boje o mesto na východe pokračujú, dodal generálplukovník Oleksandr Syrskyi.

20:30 Vlak smerujúci z Talianska naložený desiatkami tankov určenými pre Ukrajinu prešiel počas uplynulého víkendu cez Rakúsko zrejme bez potrebného povolenia. Ako v stredu uviedlo pre agentúru APA ministerstvo vnútra vo Viedni, "pri prevoze vojnového vybavenia do tretieho štátu je nevyhnutné povolenie".

Rezort vnútra následne pre APA potvrdil, že zo strany "talianskeho veľvyslanectva vo Viedni dostal informáciu, že (v sobotu) 15.4. sa uskutoční transport samohybných húfnic typu M109 z Talianska do Poľska". Hovorca rakúskeho ministerstva vnútra poznamenal, že pri vojenských transportoch medzi jednotlivými štátmi EÚ nie je nutné získať povolenie. Ako dodal, išlo o prevoz vojenského materiálu, ktorý podľa príslušného zákona odobrenie nevyžaduje. Viedeň však zároveň konštatovala, že povolenie je vopred potrebné vtedy, ak tento transfer smeruje do tretej krajiny, ktorou je i Ukrajina.

19:45 Zábery z bojov v Bakhmut o územie susediace s jedinou cestou, ktorá vedie z mesta, ukrajinskí obrancovia nazývajú „cestou života“.

19:30 Biely dom ohlásil v stredu novú dodávku delostreleckej munície pre Ukrajinu. Došlo k tomu v čase, keď Kyjev chystá protiofenzívu proti ruským silám. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že tento balík vojenskej pomoci bude obsahovať muníciu pre salvové raketomety HIMARS, ako aj delostrelecké granáty. Pentagón by mal neskôr v súvislosti so zásielkou poskytnúť aj bližšie podrobnosti. Agentúra AP uvádza, že hodnota nového balíka pomoci je 325 miliónov dolárov (296 miliónov eur). Munícia má pochádzať zo zásob Pentagónu, aby mohla čo najrýchlejšie putovať na frontovú líniu.

19:00 Írske aerolínie Ryanair by sa mohli na Ukrajinu vrátiť do dvoch týždňov po skončení vojny, pričom sa plánujú stať najväčšou leteckou spoločnosťou v krajine. Povedal to v stredu šéf spoločnosti Michael O'Leary.

18:15 Novou šéfkou Delegácie EÚ na Ukrajine bude od jesene najvyššie postavená Slovenka v štruktúrach EÚ, zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR) Katarína Mathernová. V stredu v rozhovore upozornila na význam, ktorý táto funkcia znamená v časoch vojny i po jej skončení - keď nastane čas na obnovu Ukrajiny.

Mathernová potvrdila, že prijala ponuku stať sa novou šéfkou Delegácie EÚ v Kyjeve, kde by mala zotrvať v období troch rokov. "Ten post bude dôležitý po vojne, ale je dôležitý aj počas vojny, pretože EÚ preukazuje Ukrajine mimoriadnu podporu, vojenskú, diplomatickú, politickú a len tohto roku poskytne 18 miliárd eur na fungovanie krajiny v podobe makrofinančnej pôžičky," uviedla. Podľa jej slov, až sa vojna skončí, bude pomoc EÚ niekoľkonásobne vyššia. Na obnovu pôjdu stovky miliárd eur, aj vzhľadom na obrovské škody, ktoré napáchali ruské bomby.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu počas pracovnej cesty vo Volynskej oblasti navštívil región, kde sa stretávajú hranice Ukrajiny, Poľska a Bieloruska. Pri tejto príležitosti sa poďakoval pohraničnej stráži za prácu vykonanú od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. 

Zelenskyj uverejnil na sociálnej sieti Telegram video, na ktorom sa zhovára s príslušníkmi pohraničnej stráže a odovzdáva im ocenenia. "Je pre mňa veľkou cťou, že tu dnes môžem byť, aby som poďakoval našim pohraničníkom za ochranu našej štátnej hranice," povedal ukrajinský prezident. Poďakoval sa aj za obranu Ukrajiny v meste Bachmut, kde niekoľko mesiacov zúria boje medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami.

17:45 Volodymyr Zelenskyy navštívil Volyň. Prezident Ukrajiny sa rozprával s pohraničnou strážou, prezrel si bezpečnostné zariadenia a navštívil miesto, kde sa zbiehajú hranice Ukrajiny, Poľska a Bieloruska.

17:15 Zničenie ruského raketového systému "Buk" v Doneckej oblasti.

17:00 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v stredu oznámila, že zadržala muža, ktorý spolupracoval s prokremeľským spravodajským portálom Bel.ru a pomáhal šíriť dezinformácie v čase prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajine. 

"Miestny obyvateľ, ktorý pomáhal nepriateľovi šíriť klamlivé informácie o spoločensko-politickej situácii v hlavnom meste, bol zadržaný v Kyjeve," uviedla SBU vo vyhlásení na platforme Telegram. Dodala, že muž poskytoval ruským novinárom vymyslené a prekrútené informácie o Ukrajine.

16:45 Ukrajina oficiálne neohlási spustenie očakávanej jarnej protiofenzívy proti ruským silám, pretože informácie a týchto plánoch sú predmetom utajenia. V stredajšom rozhovore pre tamojšiu verejnoprávnu stanicu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. 

"Je dôležité si uvedomiť, že to nebude tak, že ozbrojené sily (Ukrajiny) jedného dňa vyhlásia: zajtra spúšťame protiofenzívu," povedala Maľarová. "V čase vojny je to nemožné, pretože ide o utajované informácie," vysvetlila. Dodala, že deň začiatku protiofenzívy bude stanovený tak, aby nepriateľ nemal čas na prípravu. "Musíme pochopiť, že ozbrojené sily sa neustále – každodenne – pripravujú na úplné oslobodenie našich území," povedala Maľarová s tým, že to predstavuje obrovský komplex opatrení a nejde len o protiofenzívu.

15:55 Rusko vo vojne proti Ukrajine do veľkej miery spolieha na dezinformácie a falošné správy, vyplýva z najnovších poznatkov britských tajných služieb, ktoré v stredu sprostredkovalo ministerstvo obrany v Londýne. Informovala o tom agentúra DPA.

15:35 Rusko v stredu varovalo Južnú Kóreu, že jej prípadné dodávky zbraní Kyjevu by znamenali nepriame zapojenie sa do konfliktu na Ukrajine. Moskva týmto vyhlásením reagovala na vyjadrenia juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola v rozhovore pre agentúru Reuters, ktorý vôbec prvýkrát naznačil ochotu Soulu poskytnúť Kyjevu zbrane. Informuje o tom agentúra AFP.

15:14 Ruská štátna banka Promsvjazbank oznámila, že zvyšuje počet pobočiek v štyroch, ako Moskva uvádza, "nových" ruských regiónoch. Do dnešných dní ich tam otvorila viac než štyri stovky. Cieľom je podľa banky umožniť obyvateľom a vojakom prístup k lacným úverom a bankovým službám. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:00 Najvyššie postavená Slovenka v štruktúrach EÚ, terajšia zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR) Katarína Mathernová bude šéfovať Delegácii EÚ na Ukrajine. Mathernová v stredu spresnila, že by sa funkcie veľvyslankyne EÚ v Kyjeve mala ujať v priebehu jesene, a to na dobu najmenej troch rokov.

14:52 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov potvrdil, že systémy protivzdušnej obrany Patriot už dorazili na Ukrajinu. "Komplex je diaľkový, bude schopný dosahovať ciele na vzdialenosť až 150 km a to umožní vyhnať ruské letectvo od našich hraníc," komentoval hovorca vzdušných síl Jurij Ignat. Tiež sa zistilo, že Ukrajina dostala od Nemecka druhý zo štyroch sľúbených systémov protivzdušnej obrany Iris-T. Spolu so systémom bolo odovzdaných šestnásť riadených striel. Informuje o tom portál NEXTA.

14:05 V tureckých výsostných vodách budú obnovené inšpekcie lodí prevážajúcich ukrajinské obilie. Dosiahla sa dohoda o obnovení registračných a kontrolných postupov pre lode, ktoré prichádzajú nakladať ukrajinské obilie, informoval minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

12:52 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu uviedla, že zadržala rusko-ukrajinského občana podozrivého z plánovania sabotáže na zariadení energetickej infraštruktúry v meste Kerč na Krymskom polostrove. 

12:47 Bývalý wagnerovský žoldnier Georgy Siukaev, ktorý sa nedávno vrátil z Ukrajiny, dobodal na smrť postihnutú osobu s detskou mozgovou obrnou v Južnom Osetsku. Obeť na následky zranení v nemocnici zomrela.

11:24 Rusko obvinilo v stredu Ukrajinu zo sabotovania dohody o vývoze obilia cez Čierne more požadovaním úplatkov od vlastníkov lodí. Moskva obvinenie zatiaľ nepodložila žiadnymi dôkazmi.

10:36 Bývalý žoldnier z ruskej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Alexej Savičev priznal, že vo vojne na Ukrajine zabil a umučil desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Jeho výpoveď je jedným z najpodrobnejších osobných opisov zverstiev páchaných ruskými silami na Ukrajine. TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian.

9:48 Rusko sa možno pripravuje na sabotáž veterných elektrární, plynovodov a elektrických a internetových káblov vo vodách okolo Dánska, Nórska, Fínska a Švédska, uviedol DR Nyheder. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

9:33 Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva odsúdil v utorok narušenie územnej celistvosti Ukrajiny Ruskom. Znova tiež vyzval na ukončenie vojny, hoci jeho mierovú iniciatívu kritizuje ukrajinská vláda. 

9:10 Ukrajina odvolala veľvyslanca v Bielorusku Ihora Kizima na konzultácie. Dôvodom bolo stretnutie Lukašenka s vedúcim okupačnej správy Doneckej oblasti Denisom Pušilinom. 

9:05 Ak by sa Ukrajina stala obeťou rozsiahleho útoku na civilistov, Južná Kórea by mohla rozšíriť jej podporu nad rámec humanitárnej a ekonomickej pomoci. Uviedol to juhokórejský prezident Jun Sok-jol v rozhovore pre agentúru Reuters, ktorý bol zverejnený v stredu.

8:00 Rusko podniklo v noci na stredu útok dronmi na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, ale obete neboli hlásené. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. Generál Mykola Oleščuk, veliteľ ukrajinských vzdušných síl, oznámil, že odeská protivzdušná obrana zničila desať z 12 "kamikadze" dronov.

"V noci podnikol nepriateľ útok dronmi typu Šáhid-136 (iránskej výroby) na Odeskú oblasť," uviedol na platforme Telegram Jurij Kruk, šéf vojenskej administratívy Odeskej oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zničila väčšinu útočiacich dronov, napriek tomu bola zasiahnutá aj civilná infraštruktúra.

6:00 Ukrajinské vedenie v utorok pozvalo brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, aby navštívil ich vojnou zmietanú krajinu a na vlastné oči sa presvedčil o dôsledkoch ruskej agresie. Ukrajina súčasne kritizovala Lulove snahy o sprostredkovanie mierových rozhovorov. Informovali o tom britské stanice BBC a Sky News. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok počas návštevy Brazílie a po rokovaní s Lulom uviedol, že Brazília a Rusko sa zhodujú v názoroch na vojnu prebiehajúcu na Ukrajine.

Lavrov v Caracase diskutoval so svojím rezortným kolegom Ivánom Gilom aj o vojne na Ukrajine. Šéf ruského rezortu diplomacie pritom nazval Venezuelu, Nikaraguu a Kubu, ktoré patria medzi spojencov Ruska, za štáty, ktoré "si vybrali svoju vlastnú cestu". Podotkol, že na všetky tieto krajiny sú – podobne ako na Rusko – uvalené sankcie, ktoré škodia ich ekonomike. "Je potrebné spojiť sily a zabrániť pokusom o vydieranie a nezákonný jednostranný nátlak zo strany Západu," povedal Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii s Gilom. Lavrov na margo vojny na Ukrajine vyhlásil, že Rusko "vyrieši situáciu" tak, že "dodrží zásady Charty OSN o zvrchovanej rovnosti štátov a princípe nedeliteľnosti bezpečnosti".

 Agentúra AFP pripomína, že ruský minister zahraničných vecí pricestoval do Latinskej Ameriky, kde okrem Venezuely navštívil Brazíliu a má v pláne vycestovať aj na Kubu a do Nikaraguy, ktorých ľavicové vlády majú so Spojenými štátmi napäté vzťahy.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUkrajinaSergej LavrovVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu