Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hudobný svet v slzách: Zomrel vplyvný hudobník! Na konte má množstvo ocenení a albumov

Ahmad Jamal
Ahmad Jamal (Zdroj: Twitter/JazzSesh)

WASHINGTON - Vo veku 92 rokov zomrel v nedeľu americký jazzový klavirista, skladateľ a kapelník Ahmad Jamal. Jeho kariéra trvala viac ako sedem desaťročí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Jamal sa priatelil s hudobným velikánom Milesom Davisom. Okrem jeho tvorby ovplyvnil aj ďalších hudobníkov vrátane klaviristu McCoya Tynera. Jamal, vlastným menom Frederick Russell Jones, sa narodil v Pittsburghu a v roku 1950 konvertoval na islam.

Počas kariéry získal množstvo ocenení vrátane prestížneho francúzskeho Radu umenia a literatúry v roku 2007 a ceny Grammy za celoživotné dielo v roku 2017. Svojou tvorbou prilákal k jazzu väčší počet poslucháčov populárnej hudby. Vydal zhruba 70 albumov. Štýl jeho hry býva označovaný ako "úsporný". Týždenník The New Yorker vlani napísal, že v 50. rokoch "bola jeho hudobná koncepcia jednou z najväčších inovácií tej doby".

Jeho prielomom bol album z roku 1958

Jamalovým komerčným prielomom bol album z roku 1958 "At the Pershing: But Not for Me". V rebríčku časopisu Billboard sa udržal viac ako 100 týždňov a bol jednou z najpredávanejších inštrumentálnych platní svojej doby. Trubkár Miles Davis o ňom vo svojej autobiografii napísal: "Odrovnal ma svojím poňatím priestoru, ľahkosťou dotyku a spôsobom, akým frázoval tóny, akordy a pasáže."  V rozhovore pre denník The Times koncom minulého roka Jamal povedal: "Stále sa vyvíjam - kedykoľvek si sadnem za klavír. Stále prichádzam s novými nápadmi."
 

Viac o téme: úmrtieKlaviristaAhmad Jamal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu