Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nepokoje v Sudáne si vyžiadali už vyše 180 obetí a stovky zranených

Boje v Sudáne Zobraziť galériu (3)
Boje v Sudáne (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Viac než 180 ľudí zahynulo a 1800 ďalších utrpelo zranenia počas tri dni trvajúcich bojov medzi znepriatelenými frakciami v Sudáne, oznámil v pondelok osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN v tejto africkej krajine Volker Perthes. Informuje o tom agentúra AFP.

Obete na životoch hlásili od minulého štvrtka v sudánskych štátoch Chartúm, Južný Kordofán, Severný Dárfúr a v ďalších regiónoch. Perthes zároveň v súvislosti s vlnou násilia medzi sudánskou armádou a polovojenskými jednotkami poznamenal, že situácia v Sudáne je "veľmi premenlivá a je ťažké odhadnúť, kam sa posúva".

K násiliu došlo po niekoľkých týždňoch mocenských bojov medzi dvoma generálmi, ktorí sa chopili moci po prevrate v roku 2021 - hlavným veliteľom sudánskej armády a šéfom vojenskej junty Abdalom Fattáhom Burhánom a jeho zástupcom, generálom Mohamedom Hamdanom Dagalom. Ten stojí na čele vplyvných polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF).  O situácii v Sudáne plánuje v pondelok rokovať za zatvorenými dverami aj Bezpečnostná rada OSN, pripomína AFP.

Nemocnice v sudánskej metropole Chartúm, kde žije asi šesť miliónov ľudí, sú po ťažkých bojoch z víkendu podľa WHO preťažené. Podľa agentúry AFP sa v meste v pondelok ráno ozývala streľba a ohlušujúce výbuchy. Mnohé z deviatich nemocníc, ktoré prijímajú zranených civilistov, nemajú dostatok krvi, materiálu na transfúzie a ďalších zdravotníckych potrieb. Činnosť im sťažujú aj výpadky dodávok vody a elektriny a málo paliva pre núdzové generátory. Chýbajú tiež špecialisti, ako sú anestéziológovia.

Boje v Sudáne
Zobraziť galériu (3)
Boje v Sudáne  (Zdroj: TASR/AP)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho britský rezortný partner James Cleverly vyzvali na "okamžité ukončenie" násilia v Sudáne. V spoločnom pondelkovom vyhlásení vyjadrili hlboké znepokojenie nad bojmi, ktoré podľa nich predstavujú hrozbu pre civilistov, sudánsky národ a potenciálne dokonca aj pre celý región.

Viac o téme: ObeteBojeZraneniaSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu