Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Južná Kórea vypálila varovné výstrely na severokórejský hliadkovací čln

(Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Posádka rýchlolode juhokórejskej armády bola nútená vypáliť varovné výstrely na hliadkovací člen Severnej Kórey, ktorý narušil námornú hranicu medzi Kóreami. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády. Incident sa odohral v sobotu ráno miestneho času.

Danú námornú hranicu Severná Kórea nikdy oficiálne neuznala. V poslednom čase je táto oblasť ohniskom napätia medzi oboma Kóreami, ktoré sú technicky stále vo vojnovom stave - vojna z rokov 1950-53 sa totiž skončila prímerím, a nie mierovou zmluvou. Minulý rok Severná Kórea odpálila cez túto námornú hranicu balistickú raketu, čo prinútilo Soul, aby v odvete odpálil tri rakety, pozastavil lety lietadiel v danej oblasti a vyzval obyvateľov ostrovov v oblasti, aby sa ukryli v bunkroch.

Vzťahy sú najhoršie za posledné roky

Vzťahy medzi oboma Kóreami sú momentálne zrejme najhoršie za posledné roky. Predchádzalo tomu vyhlásenie Pchjongjangu z minulého roku, keď sa vyhlásil za jadrovú mocnosť, čím fakticky ukončil možnosť rokovaní o denuklearizácii. Severokórejský vodca Kim Čong-un pred časom nariadil zintenzívniť testovanie zbraní Severnej Kórey - Pchjongjang tento rok odpálil niekoľko svojich najvýkonnejších medzikontinentálnych balistických rakiet. Washington a Soul v reakcii na to posilnili spoluprácu v oblasti obrany a zorganizovali viaceré spoločné vojenské cvičenia. Severná Kórea považuje takéto manévre za nácvik invázie.
 

Viac o téme: Severná KóreaJužná KóreaVarovné výstrelyHliadkovací čln
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu