Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

O výmene Gershkovicha bude možné vyjednávať až po jeho súdnom procese

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich (Zdroj: Twitter/Committee to Protect Journalists)

MOSKVA - O výmene novinára amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha bude možné uvažovať až po jeho súdnom procese. V rozhovore pre ruskú agentúru TASS to podľa agentúry AP uviedol námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Riabkov.

Rozhovory o možnej výmene by sa mohli uskutočniť prostredníctvom osobitného kanála, ktorý na takéto účely vytvorili ruské a americké tajné služby, dodal Riabkov. "Máme pracovný kanál, ktorý sa v minulosti používal na dosiahnutie konkrétnych dohôd, a tieto dohody boli splnené," pripomenul Riabkov a poznamenal, že nie je potrebné zapojenie žiadnej tretej krajiny. Zdôraznil však, že Moskva bude o prípadnej výmene väzňov rokovať až po vynesení rozsudku súdu v prípade špionáže, z ktorej je 31-ročný Gershkovich obvinený.

Hrozí mu až 20 rokov väzenia

Takisto kritizoval, že WSJ sa každý deň snaží "eskalovať túto tému". Doplnil, že výmenu kohokoľvek možno zvažovať až po tom, ako súd vynesie verdikt o konkrétnom obvinení. Zároveň nepovažuje za správne stavať na rovnakú úroveň prípad obvineného Gershkovicha a kauzu odsúdeného amerického občana Paula Whelana. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila Gershkovichovo zadržanie v Jekaterinburgu 30. marca pre podozrenie zo špionáže. Podľa FSB zbieral informácie o jednom z ruských zbrojárskych podnikov na ktoré sa vzťahuje štátne tajomstvo.

V Rusku mu za to hrozí až 20 rokov väzenia. Momentálne je vyšetrovacej väzbe vo vääznici Lefortovo v Moskve. Ministerstvo zahraničných vecí USA deklarovalo, že novinár WSJ je v Rusku zadržiavaný nezákonne. Podľa hovorcu americkej diplomacie Vedanta Patela na stratégii na Gershkovichovo prepustenie pracuje už niekoľko amerických vládnych agentúr.

Viac o téme: RuskoUSAEvan GershkovichThe Wall Street Journal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu