Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nové satelitné zábery odhalili ruskú operáciu: Je dlhý ako cesta z Bratislavy do Hlohovca a má zvrátiť priebeh vojny

Ruské zákopy v Záporožskej oblasti na Ukrajine
Ruské zákopy v Záporožskej oblasti na Ukrajine (Zdroj: Twitter/Anton Gerashchenko)

MOSKVA/KYJEV – Zdá sa, že Rusko sa na ukrajinskú protiofenzívu tentoraz už pozorne pripravilo. Vojna na území nášho východného suseda zúri už viac ako rok a ani jedna strana nevie zasadiť nepriateľovi posledný úder. Alebo predsa? Satelity vo vesmíre odhalili čosi desivé.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 414 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Rusi sa očividne snažia postaviť obranný val, ktorý by ich mal chrániť pred pripravovanou ukrajinskou protiofenzívou. Satelit Sentinel-2 zaznamenal na juhovýchode Ukrajiny nezvyčajnú činnosť ruskej armády, ktorá buduje zákopy dlhé 70 km od Semenivky po obec Marinovka. O zverejnenie údajov sa postaralo ukrajinské Centrum pre novinársky výskum (CJI).

Ako z Bratislavy do Viedne 

Rusko malo podľa CJI začať s budovaním tohto obrovského zákopu ešte v septembri minulého roku. Kopalo sa z obidvoch smerov a práce mali byť ukončené v polovici októbra 2022. Línia sa nachádza v miestach, ktoré Putin anektoval tesne pred spustením "špeciálnej vojenskej operácie". Dokonca sa uvádza, že táto vzdialenosť je približne rovnaká, ako medzi Viedňou a Bratislavou. Ruskí vojaci na to neboli odkázaní sami. "Ukázalo sa, že bunkre v Záporožských stepiach postavili najatí robotníci zo Strednej Ázie. Na Ukrajinu ich prepašovali ruskí podnikatelia," uvádza CJI.

Žiadne obavy 

Natália Gumenčuková, hovorkyňa ukrajinských južných obranných síl, uviedla, že obrovský zákop bude jediným úspechom Ruska vo vojne proti Ukrajine. "Aspoň niečo sa im podarilo. Žiadne ďalšie úspechy však už neprídu. Nech si majú svoje zákopy," uviedla s dávkou sarkazmu. 

Ukrajina sa už niekoľko mesiacov pripravuje na protiofenzívu, ktorej cieľom má byť vyhnanie ruskej armády z krajiny. Niektoré strategické manévre však museli byť podľa CNN upravené, keďže na verejnosť prenikli tajné dokumenty z Pentagonu. Mihail Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského celú situáciu odľahčil, keď povedal, že stratégia protiofenzívy sa nemení, ale o taktike boja sa neustále diskutuje.

Viac o téme: ZákopyRuskoZáporožieVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu