Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Satelit skúma z vesmíru Indický oceán: Na Zem poslal FOTO, aké ste ešte nikdy nevideli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SRIHARIKOTA - Nové snímky satelitu EOS-06, ktorý skúma Indický oceán, zachytávajú zemské kontinenty a moria v úžasných detailoch z vesmíru. Po spracovaní 300 GB údajov prenášaných späť na Zem výskumníci vytvorili mozaiku obrázkov vo falošných farbách, ktorá kombinuje takmer tritisíc fotografií nasnímaných medzi 1. a 15. februárom tohto roka.

Indická organizácia pre výskum vesmíru (ISRO) vypustila svoj satelit na pozorovanie Zeme (EOS-06) do vesmíru vlani v novembri. EOS-06 je treťou kozmickou loďou v indickej sérii Oceansat a je vybavená tromi vedeckými prístrojmi, ktoré sú určené na monitorovanie povrchových teplôt mora a iných charakteristík oceánov po dobu najmenej piatich rokov, píše Space.com

Snímky vznikli vďaka satelitu Ocean Color Monitor (OCM- 3). Zachytávajú rôznu vegetáciu v Afrike, Ázii, Severnej a Južnej Amerike a Austrálii s priestorovým rozlíšením jedného kilometra. Fotografie sa skladajú z falošných farieb, pretože pohľad na Zem je zachytený vo vlnových dĺžkach, ktoré by ľudské oko prirodzene nepozorovalo.

Viac o téme: SatelitVesmírZemISRO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu