Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotrinásty (11. apríla 2023)

Ukrajinský vojak v Luhanskej oblasti
Ukrajinský vojak v Luhanskej oblasti (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

KYJEV - Na Ukrajine odsúdili 40-ročného muža na tri roky väzenia za vyhýbanie sa vojenskej službe počas mobilizácie. Oznámila to v pondelok prokuratúra Zakarpatskej oblasti, informuje agentúra DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 411

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 411 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril "zdesenie" nad správami o utorkových leteckých útokoch armády na spoločenskú sálu v mjanmarskom regióne Sagaing, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí vrátane detí. TASR správu prevzala za agentúry AFP.

21:10 Americký prezident Joe Biden v utorok hovoril s rodičmi novinára Evana Gerhkovicha, ktorého zadržiavajú v Rusku. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

20:10 Rusko 11. apríla porušilo iniciatívu Black Sea Grain Initiative. Rusko zablokovalo inšpekcie lodí prepravujúcich obilie, ktoré mali opustiť ukrajinské prístavy 11. apríla, povedal námestník ministra Jurij Vaskov pre Guardian.

19:05 Rusko začalo tento rok po prvýkrát vyvážať palivá do Iránu po železnici. Zdroje oboznámené s problematikou uviedli, že vo februári a marci islamská republika týmto spôsobom získala až 30.000 ton ruského benzínu a nafty. TASR o tom informovala na základe správy, ktorú zverejnila v utorok agentúra Reuters.

18:30 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v utorok uviedol, že jeho bojovníci majú pod kontrolou približne 80 percent ukrajinského mesta Bachmut. Ukrajina však tieto tvrdenia poprela. TASR informácie prevzala z webových stránok staníc CNN a Sky News.

17:18 Americký prezident Joe Biden v utorok uviedol, že zadržanie novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha v Rusku je neprijateľné a úplne nezákonné. Takisto podľa svojich slov plánuje hovoriť s novinárovou rodinou. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice CNN.

"Dávame jasne najavo, že to, čo sa deje, je totálne nezákonné," povedal Biden pre médiá pred odletom do Severného Írska. Dodal, že sa v pondelok neúspešne pokúsil spojiť s Gershkovichovou rodinou a v úsilí bude pokračovať na palube lietadla.

16:50 Kremeľ v utorok uviedol, že americký novinár Evan Gershkovich, ktorého pred dvoma týždňami zadržali v Rusku, porušil ruské zákony. Reagoval tak na vyjadrenia vlády USA, ktorá v pondelok jeho zatknutie označila za nezákonné a vyzvala na jeho okamžité prepustenie. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN. "Spojené štáty by mohli a mali by brániť práva svojho občana, ktorý bol zadržaný pri čine a porušil príslušné zákony Ruskej federácie," uviedol Peskov.

16:05 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vo svojej najnovšej bilancii uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých zhruba 8500 civilistov. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy stanice Sky News.

15:57 Štátna pohraničná služba Ukrajiny zverejnila video z bitky v Bachmute.

14:43 Dánsko spolu so spojencami by mali rozhodnúť o dodávke západných stíhačiek na Ukrajinu pred letnými mesiacmi. V utorok to uviedol dočasne poverený dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen počas návštevy Kyjeva. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Diskusie o tejto záležitosti budú trvať istý čas, pretože krajiny musia konať spoločne, povedal šéf dánskeho rezortu obrany.

14:35 Ruský vojenský súd vymeral 19-ročný väzenský trest dvojici Rusov, ktorí založili požiar v administratívnej budove, v ktorej prebiehala registrácia odvedencov do armády. Informuje o tom stanica CNN odvolávajúca sa na pondelňajšie správy ruských štátnych médií.

14:30 Spojené štáty majú pochybnosti o tom, či plánovaná protiofenzíva ukrajinských síl prinesie výrazné zisky v boji proti ruským inváznym jednotkám. Ako píše v utorkovej správe denník The Washington Post, podľa údajných uniknutých dokumentov amerického rezortu obrany sa ukrajinskej armáde nemusí na jar podariť dosiahnuť veľké úspechy, čo sa týka opätovného dobytia území ukrajinských území okupovaných Ruskom.

14:10 Eurocontrol predpovedá, že obmedzenia ukrajinského vzdušného priestoru zostanú do roku 2029. Podľa sedemročnej predpovede Európskej organizácie pre bezpečnosť letovej prevádzky budú obmedzenia letov nad Ukrajinou, Ruskom, Bieloruskom a Moldavskom platiť až do roku 2029.

13:45 Rusko podľa regionálnej správy 11. apríla uskutočnilo letecký útok na mestá Orikhiv a Huliaipole v prvej línii a ostreľovalo Stepnohirsk v Záporožskej oblasti.

13:10 Kabinet ukrajinských  ministrov povolil vojenským registračným úradom a úradom pre narukovanie doručovať predvolania osobám, ktoré majú povinnosť vojenskej služby, bez ohľadu na miesto ich zaradenia.

13:00 Ukrajinskí reprezentanti v skokoch do vody vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach vyzývajú plaveckú federáciu World Aquatics a ďalšie medzinárodné federácie, aby naďalej vylučovali ruských a bieloruských športovcov z medzinárodných súťaží. Traja muži a dve ženy opisujú, ako vojna v ich vlasti zasiahla do ich životov. Reagujú na odporúčanie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vrátiť neutrálnych ruských a bieloruských športovcov na medzinárodnú scénu, čo svetové vedenie plaveckých športov podporuje a plánuje o tom rokovať.

12:05  Rusko za posledných 24 hodín zasiahlo celkovo 114 osád a poškodilo 40 infraštruktúrnych zariadení v deviatich regiónoch. Pri útokoch sa zranilo sedem ľudí, informovalo mediálne centrum ukrajinského ministerstva obrany.

11:25 Ukrajinský minister obrany Reznikov oznámil nový útok na ruskú flotilu v Čiernom mori. "Existujú niektoré nuansy, ktoré náš nepriateľ stále nepozná, čo znamená, že im môžeme ponúknuť ďalšie 'prekvapenie' na mori, ďalší 'buch' spojený s ich loďami. Čakáme len na ten správny okamih, aby sme si tento príbeh zopakovali," povedal.

11:20 Britské tajné služby sa domnievajú, že Rusko by mohlo do útokov na Ukrajinu v budúcnosti opäť vo väčšej miere zapojiť svoje výsadkové vojská. Tento predpoklad vychádza zo skutočnosti, že ruskí výsadkári boli v uplynulých týždňoch vybavení raketovým systémom TOS-1A, uvádza v utorkovej správe britský rezort obrany.

10:45 Ukrajinská armáda tvrdí, že lekári a zdravotníci v okupovanom meste Snižne v Doneckej oblasti, ktorí odmietli prijať ruské občianstvo, sú prepúšťaní zo zamestnania. Informuje o tom stanica Sky News.

10:12 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval zahraničných pilotov, ktorí vedia lietať na amerických stíhačkách typu F-16, aby posilnili Ukrajinu v boji proti Rusku. Informuje o tom stanica Sky News. "Ak existujú piloti, ktorí vedia lietať na F-16 a sú pripravení zapojiť sa do vojny, medzinárodná légia (ukrajinskej armády) je pripravená prijať ich do svojich radov," povedal.

9:50 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ pricestoval v utorok do Kanady, kde sa má stretnúť s predsedom tamojšej vlády Justinom Trudeauom a žiadať dodávky munície a bojových vozidiel. S odvolaním sa na Šmyhaľov príspevok na Twitteri o tom informovala stanica CNN. Šmyhaľ poznamenal, že Kanada bola po začiatku ruskej invázie medzi prvými krajinami, ktoré sa postavili na stranu Ukrajiny. Vlády v Ottawe a Kyjeve podľa jeho slov "pripravujú nové dohody na posilnenie makrofinančnej a ekonomickej stability Ukrajiny".

9:12 Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý je jedným z najbližších spojencov USA a významným príjemcom americkej vojenskej a ekonomickej pomoci, nedávno nariadil vyrobiť 40.000 rakiet, ktoré mali byť tajne exportované do Ruska, a to napriek vojne na Ukrajine. S odvolaním sa na uniknutý americký spravodajský dokument o tom napísal list The Washington Post (WP).

8:30 Ukrajinské sily odrazili viac ako 50 ruských útokov. Ruské jednotky údajne sústreďujú svoje úsilie na vedenie ofenzívy smerom na Lyman, Bachmut, Avdiivki a Marinku v Doneckej oblasti, informuje ukrajinský generálny štáb.

8:00 Ministerstvo obrany Bulharska vedie rokovania o presune lietadiel MiG-29 na Ukrajinu pod podmienkou prijatia modernejších lietadiel, uvádza 5 Kanal.

7:15 Až 800-tisíc Rusov sa nelegálne presťahovalo na Krym , uvádza Deutsche Welle s odvolaním sa na stálu predstaviteľku prezidenta Ukrajiny v Krymskej autonómnej republike Tamilu Tashevu. "Odporúčame im, aby opustili okupovaný Krym skôr, kým majú takúto možnosť. Pre tých, ktorí nepočúvajú,  v ukrajinskej legislatíve je taký postup ako nútené vyhostenie," zdôraznila Taševová.

6:30 Dánsko odovzdá Ukrajine 100 tankov Leopard-1 , uviedol minister obrany Troels Lund Poulsen .

Odsúdili muža, ktorý sa vyhýba vojenskej službe

Muž z mesta Buštino ležiaceho neďaleko hraníc s Rumunskom dostal v auguste prvýkrát predvolanie, no pred odvodovú komisiu neprišiel. V decembri predvolanie odmietol prevziať s tým, že je proti ozbrojovaniu, zabíjaniu a nenávisti k ľuďom. Verdikt okresného súdu v meste Ťačiv zatiaľ nie je právoplatný.

Ukrajinská ústava umožňuje odmietnuť povolanie do armády len z náboženských dôvodov. Podľa prokuratúry však "muž nenahlásil svoju príslušnosť k žiadnej náboženskej organizácii, ktorá sa hlási k odopieraniu služby v armáde“.

Ukrajinským mužom vo veku od 18 do 60 rokov bolo zakázané opustiť krajinu bezprostredne po začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka a podliehajú odvodu. Niektorí Ukrajinci sa snažia z tejto povinnosti vykúpiť alebo utiecť do zahraničia s falošnými dokladmi.
 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu