Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštrnásty (12. apríla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajina dnes znovu obnovila vývoz prebytočnej elektriny do európskych krajín. Podľa agentúry AP to uviedol ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Je to obrat oproti dobe spred šiestich mesiacov, keď sa krajina kvôli ruským útokom na energetické stanice sama ocitla v tme, ktorá mala demoralizovať obyvateľstvo.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 412

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 412 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Srbská vláda poprela, že by predávala zbrane a muníciu Ukrajine. TASR správu prevzala zo stredajšieho servisu tlačovej agentúry Reuters. "Srbsko nepredalo a nikdy nepredá zbrane ani Ukrajine, ani Rusku," uviedol v stredu vo vyhlásení podpredseda srbskej vlády a minister obrany Miloš Vučevič. "Tieto obvinenia sme odmietli viac ako desaťkrát a urobíme to znova," dodal.

20:45 Spojené štáty a Británia oznámili v stredu nové sankcie proti ruským oligarchom Ališerovi Usmanovovi a Romanovi Abramovičovi a ich spoločnostiam. Cieľom sú finančné siete dvoch z najbohatších podnikateľov Ruska a blízkych spojencov prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje podľa agentúry AP.

20:14 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa stretol v stredu v Pentagóne s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom, aby hovorili o vojenskej pomoci pre Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

19:25 Ak by video brutálnej popravy ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi šíriace sa na sociálnych sieťach bolo pravé, ruskí vojaci sa tým stavajú na úroveň Islamského štátu (ISIS). V stredu to po rokovaní Bezpečnostnej rady štátu (BRS) uviedol český prezident Petr Pavel, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

18:50 Španielsko má v úmysle do konca apríla previesť na Ukrajinu šesť tankov Leopard 2 a 20 obrnených transportérov, uviedla ministerka obrany Margarita Roblesová.

18:40 Rozvoj spolupráce Slovenska a Brazílie v obrannom priemysle a vojna na Ukrajine boli hlavnými témami stredajšieho stretnutia povereného ministra obrany SR Jaroslava Naďa s jeho brazílskym partnerom Josém Muciom na medzinárodnom veľtrhu pre obranu a bezpečnosť LAAD v Riu de Janeiro. Mucio podľa Naďa prijal aj pozvanie navštíviť Slovensko, informuje osobitná spravodajkyňa TASR.

17:50 Spojené štáty zaradili na sankčný zoznam ruskú Medzinárodnú investičnú banku so sídlom v Budapešti a jej troch predstaviteľov, medzi ktorými je aj maďarský podpredseda banky. Podľa komerčnej televízie ATV to oznámil v stredu na mimoriadnej tlačovej konferencii veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

17:15 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu označil Rusko za znovuzrodenú ríšu zla a upozornil na hrozbu zo strany Moskvy pre celý svet. TASR správu prevzala z agentúry PAP a Morawieckeho vyjadrenia na sociálnej sieti.

16:45 Ukrajina odložila protiofenzívu pre počasie, pomalé dodávky techniky, nedostatok munície a úniky utajovaných dokumentov ministerstva obrany USA, informoval denník The Washington Post.

16:00 Export ruských ropných produktov tankermi vzrástol v marci v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom na dennej báze o vyše 17 %. Celkový objem exportu dosiahol v marci 12,374 milióna ton, zatiaľ čo vo februári to bolo 9,531 milióna ton. Za vysokým objemom exportu v marci sú čiastočne naakumulované objemy vo februári, čo do určitej miery ovplyvnilo aj nepriaznivé počasie v tomto mesiaci. TASR o tom informuje na základe údajov agentúry Reuters, ktorá vychádzala zo zdrojov na trhu a z vlastných výpočtov.

15:08 Ruské úrady pripravujú občanov na druhú vlnu mobilizácie. 

14:20 Európska únia v stredu odsúdila zábery s brutálnou popravou ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi. Prisľúbila pritom, že bude brať na zodpovednosť páchateľov aj spolupáchateľov vojnových zločinov na Ukrajine, informuje TASR na základe správy AFP. "Viac informácií o pravdivosti videa nemáme. Napriek tomu, ak sa potvrdí (jeho autenticita), je to ďalšia brutálna pripomienka neľudskej povahy ruskej agresie," povedala hovorkyňa EÚ Nabila Massraliová.

13:35 Kremeľ v stredu uviedol, že pravosť "hrozného" videa zachytávajúceho odrezanie hlavy živému ukrajinskému vojnovému zajatcovi je potrebné overiť.  "Samozrejme, sú to hrozné zábery," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Vo svete falzifikátov, v ktorom žijeme, je potrebné overiť pravosť týchto záberov," dodal.

13:30 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prirovnal v stredu ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine k militantom z tzv. Islamského štátu. Vyjadril sa tak v súvislosti s videom zachytávajúcim, ako ruskí vojaci odrezávajú hlavu ešte živému ukrajinskému zajatcovi, ktoré od utorka koluje po internete. 

"Na internete sa šíri hrozné video, na ktorom ruskí vojaci stínajú hlavu ukrajinskému zajatcovi," napísal Kuleba na Twitteri. "Je absurdné, že Rusko, ktoré je horšie ako Islamský štát predsedá BR OSN," pokračoval v príspevku odkazujúc tak na aktuálne mesačné predsedníctvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN.

12:55 Rusko výrazne posilnilo svoje obranné línie na juhu Ukrajiny. Úspech tejto stratégie však závisí od toho, či ju môže podporiť dostatkom delostrelectva a personálu, uviedlo v stredu britské ministerstvo obrany v pravidelnom spravodajskom súhrne vychádzajúcom z poznatkov tajných služieb.

12:20 Vyjadrenie predstaviteľov Spojených štátov, ktorí označili zadržanie amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ) za nezákonné, pre Rusko nič neznamenajú a nezmenia ani jeho prístup k tomuto prípadu. V stredu to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

12:00 Únik amerických tajných dokumentov o vojne na Ukrajine mohol byť riadený vládou USA s cieľom oklamať Moskvu, uviedol v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pre tamojšie tlačové agentúry. Riabkov spochybnil pravosť týchto dokumentov. "Keďže USA sú stranou konfliktu (na Ukrajine) a v podstate voči nám vedú hybridnú vojnu, je možné, že takéto spôsoby sú využívané na oklamanie oponenta, teda Ruskej federácie," povedal.

11:40 Ukrajina požiadala Indiu o ďalšie lieky a zdravotnícke vybavenie. Indické spoločnosti zároveň pozvala, aby sa podieľali na obnove Ukrajiny zničenej ruskou inváziou. Žiadosti Kyjeva predniesla námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová počas štvordňovej návštevy Indie, ktorú ukončila v stredu, uvádza indické ministerstvo zahraničných vecí.

11:35 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v stredu oznámila, že začala vyšetrovanie v kauze videozáznamu, ktorý zachytáva, ako ruskí vojaci odrezávajú hlavu ešte živému ukrajinskému zajatcovi.

10:45 Prezident Zelenský sa vyjadril k videu, na ktorom je odrezaná hlava ukrajinského obrancu.

10:00 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zaradila manželku proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka na zoznam hľadaných osôb. Ako spresnila britská stanica BBC, správa SBU pre Ivanofrankivskú oblasť pátra po bývalej televíznej moderátorke Oxane Marčenkovej pre podozrenie z "financovania činov spáchaných s cieľom násilne zmeniť alebo zvrhnúť ústavný poriadok alebo zmocniť sa štátnej moci, zmeniť hranice časti územia alebo štátnej hranice Ukrajiny".

9:50 Uniknuté vojenské dokumenty Spojených štátov naznačujú, že na Ukrajine bolo nasadených aj niekoľko desiatok príslušníkov britských špeciálnych síl. Ministerstvo obrany v Londýne to odmietlo vyvrátiť, vo všeobecnosti však varovalo, že tieto údajné úniky informácií, ktoré už celé týždne kolujú na sociálnych sieťach, nie je možné považovať bezpodmienečne pravdivé ani presné.

9:05 Na internete koluje video, na ktorom ruskí vojaci údajne odrezali hlavu zajatému vojakovi AFU. Súdiac podľa komentárov, nejde o prvý takýto prípad. Na videu je počuť, že jeden z katov pred brutálnou vraždou povedal: „Dajte to (hlavu) do vreca a pošlite veliteľovi“. Z etických dôvodov toto video nezverejňujeme.

9:00 Srbsko súhlasilo, že dodá Kyjevu zbrane, alebo ich už na Ukrajinu poslalo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej to vyplýva z jedného z uniknutých dokumentov Pentagonu. Srbsko je jednou z mála krajín v Európe, ktoré na Rusko neuvalili sankcie po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. O dodávkach srbských zbraní Ukrajincom písali v minulosti ruské aj srbské médiá, Belehrad ich poprel.

8:20 Ruskí hackeri prenikli do súkromných bezpečnostných kamier v ukrajinských kaviarňach s cieľom tajne získavať informácie o konvojoch s humanitárnou pomocou, ktoré prechádzajú okolo. Uviedol to v utorok Rob Joyce, ktorý má v americkom Úrade pre národnú bezpečnosť (NSA) na starosti oblasť kybernetickej bezpečnosti."Nabúravajú sa aj do týchto webkamier... Namiesto využívania kamier na námestiach, ktoré sú dostupné na internete, vyhľadávajú bezpečnostné kamery kaviarní a sledujú cestu, ktorú potrebujú vidieť," vysvetlil Joyce. Podľa neho môžu takto Rusi pozorovať konvoje a vlaky dovážajúce pomoc. Informuje  AFP.

7:50 Ruské  tanky boli zničené blízko Lymanu.

7:15 Západ môže do leta rozhodnúť o presune bojových lietadiel na Ukrajinu Francúzsky denník Le Figaro citoval dánskeho ministra obrany Troelsa Lund Poulsena, že západní spojenci by sa mohli dohodnúť na presune bojových lietadiel na Ukrajinu do leta „po tom, čo Poliaci a Slováci dodajú MiG- 29 ." "Diskusie si vyžadujú čas, pretože krajiny musia konať koordinovane, ale riešenie zostáva dosiahnuteľné v krátkodobom horizonte," citovali noviny ministra.

6:30 Rusko vykonalo úspešné skúšobné odpálenie medzikontinentálnej balistickej strely v lokalite na juhu, oznámilo v stredu nadránom ministerstvo obrany v Moskve. Je to nové varovanie nepriateľom Ruska, píše nemecká tlačová agentúra DPA. Strelu s dlhým doletom odpálili z testovacej vojenskej strelnice Kapustin Jar v Astrachánskej oblasti, na brehoch Kaspického mora.

Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil v utorok ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine napadnutej Ruskom. Informoval o tom, keď hostil v Toronte ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Nová vojenská pomoc zahŕňa 21.000 útočných pušiek, 38 guľometov a vyše 2,4 milióna kusov streliva.

"Pripravujeme sa na protiofenzívu. Potrebujeme viac munície, viac zbraní, viac vojenského vybavenia," povedal Šmyhaľ. Poďakoval sa Kanade za podporu od samotného začiatku invázie Ruska na Ukrajine vo februári 2022 - Kanada poskytla ekonomickú a vojenskú pomoc za miliardy dolárov.

Trudeau tiež oznámil, že Kanada zavádza nové sankcie na ruské a bieloruské úrady a organizácie ako trest za pokračovanie invázie. "Ukrajina bojuje za hodnoty a zásady, ktoré sú piliermi všetkých našich demokracií," povedal Trudeau. "Budeme ďalej robiť všetko potrebné, aby sme zaistili víťazstvo Ukrajiny," dodal.

Kanada takisto poskytne ukrajinskej vláde pôžičku 2,4 miliardy kanadských dolárov (1,78 miliardy USD) na podporu základných služieb, ako napríklad vyplácanie dôchodkov a obnova poškodenej energetickej infraštruktúry. Celková sľúbená kanadská pomoc Ukrajine už presiahla osem miliárd kanadských dolárov (5,94 miliardy USD). Premiér Trudeau tiež informoval, že proruskí hekeri narušili fungovanie webových stránok kanadskej vlády práve počas návštevy ukrajinského premiéra Šmyhaľa, ale "to neoslabí silné puto Ottawy a Kyjeva".

Proruskí heckeri

Premiér Trudeau tiež informoval, že proruskí hekeri narušili fungovanie webových stránok kanadskej vlády práve počas návštevy ukrajinského premiéra Šmyhaľa, ale "to neoslabí silné puto Ottawy a Kyjeva".

V utorok dopoludnia boli napadnuté oficiálne weby kanadského lídra a senátu, ako aj ďalších inštitúcií. Trudeau to potvrdil, pričom k zodpovednosti za hekerský útok sa v príspevku na platforme Telegram prihlásila skupina, ktorá sa nazýva NoName. "Nie je to nič neobvyklé, že ruskí hekeri sa zameriavajú na krajiny, ktoré prejavujú vytrvalú podporu Ukrajine, ktoré vítajú na návšteve ukrajinské delegácie alebo ukrajinské vedenie. Takže načasovanie nie je prekvapujúce," uviedol Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii so Šmyhaľom. "Ale ak to niekoho zaujíma, tak Rusko nás niekoľkohodinovým znefunkčnením oficiálnej webovej stránky kanadskej vlády neodradí od neotrasiteľnej podpory Ukrajiny," vyhlásil Trudeau.

Elektrina pôjde najprv do Moldavska

Ukrajinský domáci dopyt po energii je zabezpečený "na 100 percent", povedal Haluščenko agentúre. Krajina má tiež rezervy na export kvôli "titánskej práci" svojich inžinierov a medzinárodných partnerov, uviedol a pripojil, že ako prvý dostane ukrajinskú elektrinu Moldavsko. Obnovenie vývozu do Poľska, Slovenska a Rumunska je podľa neho tiež v pláne.

Nie je však jasné, či Ukrajina dokáže udržať export aj pri neustálej hrozbe ruského bombardovania. "Bohužiaľ teraz veľa vecí závisí od vojny," pripustil Haluščenko. "Povedal by som, že teraz sa až do budúcej zimy cítime celkom sebavedomo," dodal.

Herman Haluščenko, ukrajinský minister energetiky, hovorí, že krajina začala s obnovením vývozu elektriny do európskych krajín
Zobraziť galériu (4)
Herman Haluščenko, ukrajinský minister energetiky, hovorí, že krajina začala s obnovením vývozu elektriny do európskych krajín  (Zdroj: SITA)

 

Ukrajina musela v októbri prestať elektrinu vyvážať, aby uspokojila domáce potreby. Rusko v septembri zosilnelo útokmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Útoky rakiet a explodujúcich dronov zničili asi polovicu ukrajinského energetického systému. Výpadky elektriny boli v celej krajine bežné, a to v čase, keď teploty klesali pod bod mrazu a desiatky miliónov ľudí sa snažili udržať sa v teple. Ukrajina získala po začatí plnohodnotnej ruskej invázie vo februári minulého roka možnosť vyvážať do Európskej únie v akejkoľvek chvíli až 400 megawattov. "Sme v rokovaní o zvýšení tohto stropu, pretože dnes môžeme vyvážať ešte viac, máme potrebné rezervy v systéme," povedal minister.

Vývozné príjmy budú závisieť od kolísania cien elektriny v Európe. V roku 2022, keď bola Ukrajina stále schopná vyvážať energiu, získavali ukrajinské spoločnosti v priemere 40 až 70 miliónov eur (939 až 1,6 miliardy Sk) mesačne v závislosti od cien, povedal Haluščenko. Krajina teraz podľa neho peniaze potrebuje na obnovu výrobných a prenosových liniek.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu