Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bývalá europoslankyňa Kailisová obvinená z korupcie ide do domáceho väzenia

Eva Kailisová tvrdí, že nevie o žiadnych peniazoch z Kataru.
Eva Kailisová tvrdí, že nevie o žiadnych peniazoch z Kataru. (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL - Súd v Belgicku v stredu súhlasil s prepustením gréckej europoslankyne Evy Kailisovej obvinenej z korupcie do domáceho väzenia. Kailisová bola do vypuknutia aféry podpredsedníčka Európskeho parlamentu (EP). TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry AFP.

"Je v domácom väzení v Belgicku a bola umiestnená pod elektronické sledovanie. Vyšetrujúci sudca o tom práve rozhodol," povedal Antoon Schotsaert z belgickej federálnej prokuratúry. Podľa prokuratúry bude Kailisovej dovolené zostať počas vyšetrovania na jej belgickej adrese. Europoslankyňu zadržali 9. decembra po tom, čo belgická polícia vykonala razie na viacerých miestach spojených s politikmi a našla v hotovosti vyše 1,5 milióna eur.

archívne video 

Šéf Finančnej správy Žežulka pred finančným výborom odmietol obvinenie z korupcie (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zadržali aj jej partnera

Kailisová sa stala tvárou korupčného škandálu v EP a ako posledná podozrivá ostávala vo vyšetrovacej väzbe. Ďalší štyria zadržaní vrátane jej partnera a otca jej dcéry - bývalého poslaneckého asistenta Francesca Giorgia - boli do domáceho väzenia prepustení už skôr. Kailisová počas celého vyšetrovania trvá na svojej nevine.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že bývalý poslanec EP Antonio Panzeri riadil sieť europoslancov a popredných predstaviteľov mimovládnych organizácií či odborov. Boli pripravení brať úplatky a následne podporovať záujmy Kataru a Maroka. Vlády oboch krajín popreli akékoľvek pochybenie. Podľa právnika Panzeri spolupracuje s vyšetrovateľmi. Jeho výpoveď viedla vo februári k zadržaniu belgického europoslanca Marca Tarabellu, ktorý bol do domáceho väzenia prepustený v utorok.

Viac o téme: KorupciaEuroposlankyňaDomáce väzenieEva Kailisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu