Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dalajláma šokoval svet: Od malého chlapca chcel jazýčkovú! Jeho vysvetlenie neznie príliš presvedčivo

Dalajláma chcel, aby mu malý chlapec sal jazyk.
Dalajláma chcel, aby mu malý chlapec sal jazyk. (Zdroj: YouTube/The Mirror, screenshot)

NAÍ DILLÍ - Dalajláma sa ospravedlnil za nechutné video, ktoré sa stalo virálnym na sociálnych sieťach. Na snímke, ktorá vznikla počas akcie vo februári v indickom meste Dharamsala, je vidieť, ako 87-ročný duchovný vodca Tibeťanov bozkáva chlapca na ústa. Urobil tak pred tým, ako maloletého konfrontoval s otázkou, či by mohol sať jeho jazyk.

Na podujatí v Dharamsale mohli diváci klásť otázky dalajlámovi. Chlapec ho chcel len objať a spýtal sa, či to môže urobiť. Dalajláma mu to dovolil a pobozkal chlapca najskôr na líce a potom na ústa. Po krátkej odmlke sa dalajláma po anglicky dožadoval: „Saj môj jazyk.“ Zároveň sa priblížil k tvári dieťaťa za smiechu niektorých prítomných hodnostárov.

Prezidentka Zuzana Čaputová pred stretnutím s pápežom Františkom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Najhnusnejší moment, aký som kedy zažila"

Po zverejnení videa mnohí používatelia reagovali na sociálnych sieťach rozhorčene. "Bol to ten najnechutnejší moment, aký som kedy zažila," napísala čínska novinárka. Indická organizácia na ochranu práv detí vo vyhlásení pre spravodajskú stanicu CNN hovorila o „zneužívaní detí“. Dalajlámovo gesto sa tiež nedá vysvetliť kultúrnymi zvykmi Tibeťanov. V skutočnosti ukazovanie jazyka v Tibete často slúži ako forma pozdravu.

Po masívnej kritike sa budhistický mních cítil nútený ospravedlniť sa. "Jeho Svätosť by sa chcela ospravedlniť chlapcovi a jeho rodine, ako aj jeho mnohým priateľom na celom svete za zranenie, ktoré jeho slová mohli spôsobiť," uviedol dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, na Twitteri.

Často sa „nevinným spôsobom hrá s ľuďmi, ktorých stretáva“. Incident ho však mrzí, vysvetlil ďalej.

Snahy o tibetskú autonómiu

Dalajláma utiekol z Tibetu počas povstania v roku 1959. Odvtedy, ako mnoho iných tibetských utečencov, žije v exile v Dharamsale. Dalajláma sa oficiálne vzdal svojej politickej úlohy. Neusiluje o nezávislosť Tibetu, ale o väčšiu autonómiu. Peking však dalajlámu obviňuje, že chce oddeliť Tibet od Číny.

Viac o téme: ChlapecBozkDalajlámaJazyk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu