Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ odsúdila piatkové útoky v Izraeli, vyzvala na zdržanlivosť

Útok v Tel Aviv Zobraziť galériu (2)
Útok v Tel Aviv (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BRUSEL - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu odsúdil útoky v Izraeli, ako aj raketovú paľbu z územia Libanonu a vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť. Informovala o tom agentúra AFP.

"EÚ plne odsudzuje takéto násilné činy. Toto musí prestať," uviedol Borrell. Zároveň odsúdil vypálenie rakiet z pásma Gazy a Libanonu. "Vyzývame všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť, vyhli sa ďalšej eskalácii a zachovali pokoj počas prebiehajúcich náboženských sviatkov," povedal Borrell. Dodal, že Izrael má právo brániť sa, no zároveň musí byť každá odpoveď podľa neho primeraná.

Útok v Tel Aviv
Zobraziť galériu (2)
Útok v Tel Aviv  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Pri útoku v okupovanom Predjordánsku prišli v piatok o život dve sestry vo veku 16 a 20 rokov, ktoré mali britsko-izraelskú štátnu príslušnosť. Ich matka utrpela vážne zranenia. Večer v Tel Avive 30-ročný muž autom vrazil do skupiny ľudí. O život prišiel jeden Talian a sedem ďalších osôb bolo zranených. Polícia útočníka zastrelila.

Najnovšie útoky sa odohrali v čase zvýšeného napätia po izraelských úderoch na palestínskych militantov v pásme Gazy a Libanone. Vo štvrtok bolo z južného Libanonu na oblasť Západnej a Hornej Galiley na severe Izraela vypálených celkovo 34 rakiet a Izrael následne útočil na ciele v Libanone. K týmto útokom dochádza v čase, keď židia slávia sviatok pesach a moslimovia posvätný mesiac ramadán.

Viac o téme: útok IzraelLibanonTel AvivEurópska úniaJosep BorrellRaketová paľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu