Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smrteľné útoky v severnej časti Afriky: Dva z nich si vyžiadali dovedna 44 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OUAGADOUGOU - Až 44 ľudí zabili neznámi útočníci koncom týždňa počas dvoch útokov v severnej časti africkej krajiny Burkina Faso. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v sobotu.

Útoky sa odohrali ešte vo štvrtok v dvoch dedinách v regióne Sahel tejto západoafrickej krajine. V celej oblasti počas uplynulých rokov opakovane útočia islamistické skupiny napojené na teroristickú sieť al-Káida či Islamský štát (IS). K štvrtkovým útokom sa doposiaľ nik neprihlásil, tamojšie úrady v sobotu zodpovednosť za ne pripísali "ozbrojeným teroristickým skupinám".

Vláda nezastavila krviprelievanie

Následkom násilia v Burkine Faso sú vyše dva milióny jej obyvateľov vnútorne vysídlené a tisícky ďalších zahynuli. Situáciu minulý rok zhoršili dva armádne prevraty. Armáda prisľúbila, že nastolí poriadok a kontrolu v krajine, avšak nedokázala zabrániť krviprelievaniu. Vlna nepokojov v tomto regióne sa začala ešte v roku 2012 v Mali, keď ho obsadili islamisti napojení na al-Káidu, pripomína Reuters. Násilie sa odvtedy rozšírilo do susedných krajín Burkina Faso a Niger a hrozí destabilizáciou ďalších krajín v regióne.

Viac o téme: ObeteútokyAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu