Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bývalý taliansky premiér verí, že sa dokáže vyliečiť zo zákernej choroby

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

RÍM - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorý je od stredy hospitalizovaný, verí, že dokáže prekonať pľúcnu infekciu súvisiacu s chronickou leukémiou. V piatok to uviedol pre taliansky denník Il Giornale, informovala agentúra AP.

"Je to ťažké, ale dokážem to znova... Aj v ťažkých situáciách sa mi podarilo dostať hore," povedal Berlusconi v telefonáte so šéfredaktorom Il Giornale Augustom Minzolinim. Trojnásobného talianskeho premiéra Berlusconiho (86) v stredu hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) na oddelení srdcovocievnych chorôb v nemocnici San Raffaele po tom, čo ho začali trápiť problémy s dýchaním.

Už dlhší čas trpí leukémiou

Berlusconiho lekár Alberto Zangrillo vo štvrtok potvrdil, že expremiér už dlhší čas trpí chronickou myelomonocytovou leukémiou. Cieľom nastavenej liečby je podľa Zangrilla zmierniť prejavy ochorenia. "Silvio Berlusconi sa momentálne nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde sa lieči na pľúcnu infekciu. Tá súvisí s chronickým ochorením krvi, ktorým trpí už dlhší čas," uvádza sa v lekárskej správe.

Podľa zdrojov z nemocnice však expremiér netrpí najzávažnejšou formou leukémie. Toto ochorenie krvotvorby v chronickej fáze nie je akútne život ohrozujúce a dá sa s ním viesť pomerne kvalitný život. Chronická leukémia sa zvyčajne lieči DNA chemoterapiou.

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v piatok ráno s odvolaním na Zangrilla povedal, že Berlusconi reaguje na liečbu.

Viac o téme: LeukémiaHospitalizáciaTaliansky premiérSilvio Berlusconi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu