Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Djukanovič po porážke vo voľbách odíde z postu predsedu Demokratickej strany sociialistov

Milo Djukanovič Zobraziť galériu (2)
Milo Djukanovič (Zdroj: SITA/AP/Hektor Pustina)

PODGORICA - Úradujúci čiernohorský prezident Milo Djukanovič odstúpi z postu predsedu Demokratickej strany socialistov (DPS). Vo štvrtok to uviedol vysokopostavený predstaviteľ strany.

 Demisiu 61-ročný politický líder oficiálne podá na štvrtkovom rokovaní vedenia strany, pretože v nedeľu v druhom kole prezidentských volieb utrpel drvivú porážku. Pri volebnej účasti vyše 70 percent právoplatných voličov Djukanoviča porazil ekonóm Jakov Milatovič so ziskom viac ako 60 percent.

Djukanoviča oficiálne vyhlásili za víťaza prezidentských volieb
Zobraziť galériu (2)
Djukanoviča oficiálne vyhlásili za víťaza prezidentských volieb  (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

Inaugurácia nového prezidenta je v Podgorici naplánovaná na 21. mája

Djukanovičovi sa pripisujú zásluhy za získanie nezávislosti od Srbska v roku 2006 a aj napriek odporu Ruska v roku 2017 dostal Čiernu Horu do NATO. Podľa kritikov však prezident a jeho strana dopustili, aby sa v Čiernej Hore rozmohli zločinnosť a korupcia. Djukanovič obvinenia odmieta. Súčasný prezident, často označovaný za "politického chameleóna", je veteránom čiernohorskej politiky. Od roku 1991 bol šesťkrát premiérom. Na čele DPS stojí od roku 1997. Jeho porážka v prezidentských voľbách je pred predčasnými júnovými parlamentnými voľbami zlým znamením pre DPS. Inaugurácia nového prezidenta je v Podgorici naplánovaná na 21. mája.

Viac o téme: VoľbyPrezidentPorážkaMilo DjukanovičPredseda DPS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu