Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Voľby v Kosove, ktoré bojkotovali Srbi, mali veľmi nízku účasť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRIŠTINA - Účasť na komunálnych voľbách v prevažne Srbmi obývaných oblastiach na severe Kosova bola v nedeľu veľmi nízka. Vzhľadom na bojkot srbskej menšiny odovzdalo hlasy len 1566 z približne 45 000 oprávnených voličov, čo zodpovedá účasti 3,47 percenta. Informovala o tom agentúra APA.

Kosovský minister vnútra Xhelal Svečla hovoril o "pokojnom" a "stabilnom" volebnom dni bez incidentov. Srbský prezident Aleksandar Vučič a premiérka Ana Brnabičová reagovali na vypísané voľby negatívne. "Srbi nechcú slúžiť cudzím záujmom," vyhlásil Vučič.

Aleksandar Vučič
Zobraziť galériu (2)
Aleksandar Vučič  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Podľa Brnabičovej bola táto nedeľa dňom, ktorým "sa legalizovalo posledné geto Európy". Vedúci úradu srbskej vlády pre Kosovo Petar Petkovič označil voľby za "antidemokratické". Na tlačovej konferencii v Belehrade povedal, že sa na nich zúčastnilo len 13 Srbov, zvyšní voliči boli Albánci.

Voľby po odstúpení starostov

Voľby boli potrebné, pretože srbskí starostovia v novembri odstúpili z funkcií v dôsledku sporu s Prištinou týkajúceho sa evidenčných čísiel vozidiel. Na bojkot vyzvala hlavná strana kosovských Srbov, ktorá pri predošlých voľbách získala na severe 90 percent.

Bojkot Srbi odôvodnili tým, že na severe Kosova stále nevzniklo združenie srbských samospráv. Srbsko a Kosovo sa na tom dohodli už pred desiatimi rokmi. Vytvorenie srbského samosprávneho celku je zahrnuté aj do návrhu EÚ o normalizácii vzťahov medzi Belehradom a Prištinou.

Volebné miestnosti sa nenachádzali ako obvykle v budovách škôl, ktoré majú srbských riaditeľov, ale v kontajneroch strážených políciou, približuje APA. Po tom, ako v novembri odstúpili zo služby aj srbskí policajti, sa o poriadok počas hlasovania starali ich albánski kolegovia.

Viac o téme: Komunálne voľbyVoličiBojkotSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu