Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Už zajtra sa Fínsko stane členom NATO: Vyhlásil to jeho šéf Jens Stoltenberg

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Fínsko sa v utorok stane členom Severoatlantickej aliancie (NATO). V pondelok to oznámil šéf NATO Jens Stoltenberg.

Slávnostné vztyčovanie fínskej vlajky sa bude konať v sídle NATO v Bruseli v utorok popoludní, v deň 74. výročia založenia Aliancie, uviedol Stoltenberg na tlačovom brífingu v Bruseli. Citoval ho portál britskej televízie Sky News."Je to naozaj historický deň, je to veľký deň pre Alianciu," vyhlásil. Fínsko bude vďaka tomuto kroku "bezpečnejšie", dodal Stoltenberg. "Toto je zatiaľ najrýchlejší prístupový proces v moderných dejinách NATO," povedal.

Na otázku, či je sklamaný, že zároveň s Fínskom do NATO nevstúpi aj Švédsko, Stoltenberg odpovedal, že si je "absolútne istý", že aj táto severská krajina sa stane členom. Fínsky prezident Sauli Niinistö sa ešte vo štvrtok neskoro večer poďakoval 30 členským štátom NATO za to, že podporili vstup jeho krajiny do Severoatlantickej aliancie. Krátko predtým žiadosť Fínska odobrilo Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie.

 Vstup susedného Švédska je však stále v nedohľadne

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a požiadali v máji 2022 spoločne o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vstup susedného Švédska je však stále v nedohľadne. Stále o tom nerozhodli Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Viac o téme: VstupUtorokNATOJens StoltenbergFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu