Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívi tento týždeň Poľsko

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

VARŠAVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v stredu Poľsko. Oznámil to v pondelok vedúci kancelárie poľského prezidenta pre medzinárodnú politiku Marcin Przydacz.

"V stredu 5. apríla očakávame oficiálnu návštevy ukrajinského prezidenta Zelenského v Poľsku. Prezident Ukrajiny sa v stredu popoludní stretne na Kráľovskom hrade s Poliakmi a Ukrajincami, ktorí sa u nás zdržujú," uviedol Przydacz na sociálnej sieti Twitter. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM Przydacz uviedol, že ukrajinský prezident sa chce Poliakom poďakovať za pomoc Ukrajine a Ukrajincom utekajúcim pred vojnou.

Podľa jeho slov sa Poľsko a ukrajinská strana dohodli, že o návšteve Zelenského budú verejnosť informovať vopred. Poľsko spraví všetko preto, aby návšteva prebehla čo najlepšie. Zároveň oznámil, že Zelenskyj sa stretne aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Podľa Przydaczka bude ich stretnutie dlhé a obšírne. Budú hovoriť o bezpečnosti, politike či hospodárstve a preprave ukrajinského obilia cez Poľsko. "Chceme, aby táto agenda bola čo najucelenejšia," povedal Przydacz.

Návšteva Zelenského v Poľsku sa uskutoční v rovnaký deň ako stretnutie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli

Šéf kancelárie poľského premiéra Michala Dworczyka na Twitteri oznámil, že ukrajinský prezident sa tiež stretne s premiérom Mateuszom Morawieckim.Návšteva Zelenského v Poľsku sa uskutoční v rovnaký deň ako stretnutie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. Očakáva sa, že na tejto schôdzke bude aj šéf diplomacie Spojených štátov Antony Blinken, všíma si britský The Guardian.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

Zelenskyj vycestoval zo svojej vlasti od začiatku ruskej invázie zatiaľ len dvakrát. Vo februári navštívil Britániu a Francúzsko a zúčastnil sa na summite lídrov krajín Európskej únie v Bruseli. Ešte predtým cestoval vlani v decembri na vopred neohlásenú návštevu Spojených štátov. Przydacz upozornil na to, že pôjde o prvú oficiálnu návštevu Zelenského v Poľsku od začiatku invázie. Doteraz tam totiž bol len na tajných pracovných návštevách cestou do iných krajín.

Viac o téme: Návšteva PoľskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjMarcin Przydac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu