Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pre štrajky vo Francúzsku zostávajú na lodiach rekordné objemy ropy: Zásoby v krajine klesajú

Francúzsko zažíva 10. deň štrajkov a protestov proti dôchodkovej reforme Zobraziť galériu (2)
Francúzsko zažíva 10. deň štrajkov a protestov proti dôchodkovej reforme (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Padilla)

PARÍŽ - Mohutné štrajky proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku spôsobili, že rekordné množstvo ropy a kondenzátu zostáva stále v tankeroch na mori, zatiaľ čo zásoby ropy v krajine klesajú. Upozornili na to v utorok analytici. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa analytika spoločnosti Kpler Johannesa Rauballa sa vo francúzskych vodách uplynulý týždeň nachádzalo približne 17 lodí prepravujúcich ropu, ropné alebo chemické produkty. "Sedem z týchto nákladných lodí prepravuje približne 7 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy a kondenzátu, čo predstavuje najvyššiu úroveň v histórii a dvojnásobok toho, čo sme pozorovali na vrchole protestov v októbri minulého roka," povedal Rauball.

Francúzsko zažíva 10. deň štrajkov a protestov proti dôchodkovej reforme
Zobraziť galériu (2)
Francúzsko zažíva 10. deň štrajkov a protestov proti dôchodkovej reforme  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Padilla)

Klesla aj spotreba rafinérií

Protestné akcie v uplynulých troch týždňoch zasiahli každú francúzsku rafinériu. Od štrajkov v októbri 2022 sa líšia v tom, že sú koordinované na národnej úrovni a ovplyvňujú aj prístavy a sklady, povedal Koen Wessels, analytik spoločnosti Energy Aspects. Podľa poradenskej spoločnosti OilX klesli zásoby ropy vo Francúzsku v marci na 40,3 milióna barelov, čo je ich najnižšia úroveň od začiatku záznamov OilX v januári 2010. Aj spotreba francúzskych rafinérií klesla na 764.000 barelov denne, čo je najmenej od októbra. Situácia vo Francúzsku ovplyvňuje tiež trh s ropu, keďže dodávatelia sú nútení hľadať kupcov inde.

Do protestov sa podľa odborov zapojili vyše dva milióny ľudí

Podľa odborovej organizácie CGT v utorok proti reforme dôchodkového systému prišli protestovať vyše dva milióny ľudí. Podľa ministerstva vnútra ich bolo približne 740.000. Znova došlo k násilným potýčkam a k zatýkaniu. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AFP a DPA. Protesty boli niekoľko týždňov pokojné, najnovšie ich už zatieňuje násilie. Minister vnútra Gérald Darmanin v utorok oznámil, že do ulíc vyslali 13.000 policajtov, z nich 5500 v Paríži. V metropole polícia vyzvala majiteľov, aby zatvorili obchody na trase demonštrácií. Utorok bol už desiatym dňom celoštátnych protestov, ale napriek tomu nie sú náznaky, že by vláda chcela ustúpiť.

Viac o téme: ŠtrajkRopaLodeFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu