Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Švédsky parlament schválil zákon, ktorý umožňuje členstvo krajiny v NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Švédsky parlament dnes schválil zákon umožňujúci členstvo krajiny v Severoatlantickej aliancii. Pre vstup do NATO sa severská krajina, ktorá bola tradične neutrálna, rozhodla po ruskej invázii na Ukrajinu v minulom roku.

Prijatie Švédska a Fínska, ktoré sa o členstvo tiež uchádza, musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín aliancie; zostáva ešte ratifikácia zo strany Maďarska a Turecka. Podobný zákon ako Švédsko prijali fínski poslanci začiatkom marca.

Aktualizované o 17:04

Poslanci jednokomorového 349-členného parlamentu (Riksdag) v Štokholme odobrili legislatívu potrebnú na členstvo v NATO v pomere 269:37 hlasov, pričom 43 sa zdržali, priblížila agentúra AP. Za členstvo v NATO bolo šesť z ôsmych švédskych parlamentných strán a hlasovanie, ktoré nasledovalo po takmer siedmich hodinách rokovaní, bolo podľa AP považované za formálnu záležitosť. "Členstvo v NATO je najlepším spôsobom, ako zaistiť bezpečnosť Švédska," vyhlásil tamojší minister zahraničných vecí Tobias Billström počas rokovaní. Ide podľa neho o "jedno z vôbec najdôležitejších bezpečnostných rozhodnutí pre našu krajinu".

Švédsko a Fínsko požiadali o členstvo v NATO spoločne vlani v máji v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Ich prístupové protokoly zatiaľ spomedzi 30 členských štátov Severoatlantickej aliancie neratifikovali už iba Turecko a Maďarsko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý piatok požiadal parlament, aby začal proces ratifikácie žiadosti Fínska o vstup do NATO. Ankara však má aj naďalej výhrady voči švédskej žiadosti o členstvo v Aliancii. Maďarsko v piatok oznámilo, že tamojší parlament bude hlasovať o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie 27. marca. O žiadosti Švédska má Budapešť rozhodovať "neskôr".
 

Viac o téme: ČlenstvoNATOŠvédsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu