Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeväťdesiaty tretí (22. marca 2023)

Útok na Krym Zobraziť galériu (3)
Útok na Krym (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že s japonským premiérom Fumiom Kišidom absolvoval v Kyjeve "produktívne rozhovory". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 390

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 390 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Dnes popoludní bola obytná budova zasiahnutá raketovým útokom. Podľa najnovších údajov pri útoku zahynula jedna osoba a 34 osôb bolo zranených. Hospitalizovaných bolo 29 obyvateľov vrátane troch detí. Záchranári tiež spod trosiek vytiahli šesť ľudí a dvoch psov. Podľa svedkov bol majiteľ psa prevezený do nemocnice.

21:42 "Najostrejšie boje" medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami prebiehajú v severnej a južnej časti Bachmutu v Doneckej oblasti, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb.

20:54 Rusko po neúspešnej kampani proti infraštruktúre mení taktiku útokov raketami a dronmi. "Rusi teraz mierne zmenia smer úderov," povedal dnes v rozhovore pre RBC Ukrajina zástupca šéfa spravodajskej služby Vadym Skibitsky.

20:53 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes vyhlásil, ako citovala CNN, že každý európsky štát, ktorý je členom Medzinárodného trestného súdu (ICC), by mal zatknúť ruského diktátora Vladimira Putina, ak ho navštívi.

19:06 Česko nebude udeľovať víza Rusom a Bielorusom, ktorí majú aj iné štátne občianstvo. Rozšíri sa tým nariadenie, ktoré vláda vydala po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. V stredu to schválil český kabinet, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

19:05 Maďarská vláda nemá v úmysle vzdať sa ruských zdrojov energie. Cieľom kabinetu je síce diverzifikácia, no v budúcnosti Maďarsko ráta aj s ruskými energetickými nosičmi. Podľa agentúry MTI to v stredu vyhlásil v Bosne a Hercegovine šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:41 Ukrajina, ktorá sa už viac než rok bráni invázii ruskej armády, bude na obnovu a rekonštrukciu potrebovať najmenej 411 miliárd dolárov (približne 381 miliárd eur). V stredu to oznámila Svetová banka, ktorá tento odhad vypracovala v spolupráci s vládou v Kyjeve, Európskou komisiou a OSN. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

18:03 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu v Senáte USA uviedol, že Čína napriek posilňovaniu diplomatickej podpory Ruska dosiaľ neposkytla Moskve vojenskú pomoc do bojov na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:44 Ukrajinská špecializovaná protikorupčná prokuratúra 22. marca oznámila, že bývalý šéf Fondu štátneho majetku bol obvinený zo sprenevery viac ako 500 miliónov hrivien (13,6 milióna dolárov) zo štátnych prostriedkov.

17:43 Počet ľudí zranených pri raketovom útoku Ruska na 2 obytné budovy v Záporoží stúpol na 33, uviedol dnes gubernátor Záporožskej oblasti Jurij Malaško.

16:08 Rusko v stredu varovalo pred "vážnou" eskaláciou vojny na Ukrajine v prípade, že Británia poskytne Kyjevu prieraznú muníciu obsahujúcu ochudobnený urán, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Toto je krok k ďalšej eskalácii, a to vážnej," uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

15:28 Jedna osoba prišla o život v stredu po tom, čo sa v katarskej metropole Dauha zrútila budova. Záchranári prehľadávali trosky v snahe nájsť preživších, informovali tamojšie úrady. TASR prevzala správu z agentúry AP.

15:07 Rusko sťahuje sovietske tanky T-54 zo skladu, analytici Conflict Intelligence Team tvrdia, že tanky vytvorené za Stalina sa sťahujú zo skladu a prepravujú sa vo vlakoch z Ďalekého východu. 

14:50 Ruský minister obrany Sergej Šojgu predstavil v stredu plán na modernizáciu systémov protiraketovej obrany v Moskve. Zároveň oznámil rozmiestnenie pobrežných protiraketových systémov na jednom z Kurilských ostrovov, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

14:45 Ruský útok na bytový dom v juhoukrajinskom meste Záporožie usmrtil v stredu jedného človeka a zranil ďalších najmenej 25 ľudí vrátane detí, informovali predstavitelia mesta. Správu priniesli tlačová agentúra AFP a portály britských médií The Guardian a Sky News.

13:57 18 ľudí vrátane detí bolo zranených ruským raketovým útokom na Záporoží. Podľa úradujúceho starostu Záporoží Anatolija Kurtieva zasiahol štrajk 22. marca dve obytné budovy a zranil 18 ľudí vrátane dvoch detí mladších ako 10 rokov.

13:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu navštívil pozície ukrajinskej armády blízko mesta Bachmut, ktoré sa nachádza na východnej frontovej línii. Mesto je dejiskom najdlhšej a najkrvavejšej bitky od začiatku invázie Ruska na Ukrajine, ako povedal Zelenskyj.

12:49 Ruská správa poloostrovu Krym obvinila ukrajinské síly z dronového útoku na přístav Sevastopol. Útoku bezpilotných lietadiel čelil podľa ruskej správy Sevastopoľ na polostrove Krym, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko.

Podľa gubernátora Michaila Razvožajeva ruské námorníctvo útok odrazilo, zničené ale boli tri "objekty", ktoré gubernátor už bližšie nešpecifikoval. Útok si podľa Razvožajeva nevyžiadal obete ani zranených a ani nepoškodil ruské plavidlá. Kyjev sa k útoku na polostrove neprihlásil. Podľa médií bola v súvislosti s útokom v Sevastopole prerušená civilná doprava v prístave.

12:25 Výcvik ukrajinských ozbrojených síl (UAF) na území Slovenska bude v rámci Asistenčnej misie Európskej únie (EUMAM UA) pokračovať aj v roku 2023. Vyvíjať sa má v závislosti od potrieb Ukrajiny. Vyplýva to zo správy o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2022, ktorú vláda vzala v stredu na vedomie.

11:48 "Existuje „reálna možnosť“, že ruská armáda v Bachmute stráca dynamiku, pričom ruské ministerstvo obrany presúva jednotky do iných sektorov," uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

11:44 Británia v stredu obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina zo zámerného šírenia nepravdivých informácií o munícii obsahujúcej ochudobnený urán, ktorú Londýn plánuje dodať Ukrajine. Informuje o tom stanica Sky News.

11:29 Ruský prezident Vladimir Putin si nedokázal zaistiť neobmedzené dvojstranné partnerstvo s Čínou, v ktoré dúfal, napísala v stredu americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

11:04 V Kyjeve zomrel na ihrisku 29-ročný muž. V rukách mu vybuchol granát.

10:22 Najmenej štyria ľudia zomreli v Kyjevskej oblasti pri ruskom nočnom dronovom útoku. Sedem osôb pri ňom utrpelo zranenie a po ďalších pátrajú záchranári v troskách poškodenej budovy. S odvolaním sa na kyjevskú regionálnu správu a záchranárov o tom informoval web Ukrajinska pravda. Ukrajinským silám sa podarilo zničiť 16 z 21 dronov Šáhed iránskej výroby, ktorými dnes v noci Rusi na Ukrajine útočili, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Osem z týchto dronov pritom mierilo na Kyjev. Ruská správa polostrova Krym potom obvinila ukrajinské sily z dronového útoku na prístav Sevastopoľ.

10:18 Rusko bude pre Európu vždy dôležité, myslieť si opak je omyl. Vyhlásil to v rozhovore pre agentúru Reuters rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. "Myslieť si, že Rusko tu už viac nebude a my sa od neho dokážeme vo všetkých oblastiach odlúčiť, je omyl," uviedol Schallenberg. Dodal, že Rakúsko uvoľní väzby s Ruskom, no nemôže sa to stať cez noc.

09:56 Severoatlantická aliancia zaznamenala "určité náznaky", že Rusko požiadalo Čínu o zbrane. Vyhlásil to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

8:43 Traja ľudia zahynuli a sedem ďalších utrpelo zranenia v noci na stredu pri ruskom útoku dronmi v Kyjevskej oblasti. Informovali o tom tamojšie úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

8:10 Ruské námorné sily v stredu skoro ráno "odrazili" útok dronmi na prístav Sevastopol na Krymskom polostrove, anektovanom Moskvou od Ukrajiny. Informoval o tom Kremľom podporovaný gubernátor mesta Michail Razvožajev, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

6:24 Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok uviedol, že sa dohodol s Kyjevom na pôžičke v hodnote zhruba 15,6 miliardy dolárov zameranej na zotavenie vojnou poznačenej ukrajinskej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

6:04 Ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi sa pravdepodobne nepodarilo dojednať neobmedzené dvojstranné partnerstvo s Čínou, v ktoré dúfal, uviedol v noci na dnešok vo svojej pravidelnej správe k vojne na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Záväzky, ktoré obe krajiny prijali pri návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve, sú podľa neho nevyvážené.

Zelenskyj absolvoval s Kišidom produktívne rozhovory

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že s japonským premiérom Fumiom Kišidom absolvoval v Kyjeve "produktívne rozhovory". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Naše rozhovory s pánom Kišidom boli celkom produktívne. Dopočul som sa aj o veľmi konkrétnej ochote Japonska spolupracovať s nami na ešte aktívnejšej mobilizácii sveta pre medzinárodný poriadok, ochranu pred agresiou, ochranu pred ruským terorom," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze.

Volodymyr Zelenskyj a japonský premiér
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj a japonský premiér  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Dodal, že diskutovali o bezpečnostných, politických, ekonomických i humanitárnych záležitostiach, napísala agentúra DPA. Japonský premiér prisľúbil Kyjevu finančnú podporu a dodávky humanitárneho a zdravotníckeho materiálu, uviedla japonská tlačová agentúra Kjódó. Tokio poskytne Kyjevu aj nepriestrelné vesty a helmy.

Kišida bol dosiaľ posledným lídrom z krajín skupiny G7, ktorý ešte nenavštívil Kyjev. Japonsko sa pridalo k západným krajinám, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu uvalili na Moskvu tvrdé sankcie a Kyjevu poskytli humanitárnu pomoc. Tokio vo februári oznámilo, že Ukrajine poskytne finančnú pomoc vo výške 5,5 miliardy dolárov. Japonsko však Ukrajine zatiaľ nedodalo žiadnu vojenskú techniku, keďže je v tejto otázke obmedzované tamojšou ústavou.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu