Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarská vláda ponúka pomoc pri rekonštrukcii zničených budov v Turecku

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ/BRUSEL - Maďarská vláda okrem doposiaľ poskytnutej pomoci Turecku po zemetrasení ponúkla financovanie rekonštrukcie pravoslávneho kostola a kultúrneho centra, ako aj účasť na rekonštrukcii zničenej nemocnice. Podľa agentúry MTI to v pondelok v Bruseli oznámil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Maďarsko podľa slov ministra poskytne finančné zdroje na rekonštrukciu kostola svätého Petra a Pavla sýrskej pravoslávnej cirkvi v Adiyamane a finančne podporí aj obnovu kultúrneho centra v meste Osmaniye, kde je zriadená stála expozícia maďarského skladateľa Bélu Bartóka. Maďarsko sa zúčastní aj na rekonštrukcii nemocnice, ktorú určia miestne turecké úrady.

Pomáhajú od začiatku 

Szijjártó dodal, že maďarský kabinet vyčlenil jeden milión dolárov (9,4 milióna eur) na programy sýrskych kresťanských cirkví určených na pomoc ľuďom, ktorí v dôsledku prírodnej katastrofy prišli o svoje domovy.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Maďarsko vyslalo do Turecka 167 záchranárov s 29 záchranárskymi psami, ktorí zachránili životy 35 ľuďom, a poslalo aj 120 ton zdravotníckej techniky na podporu fungovania tureckého zdravotníctva, povedal šéf maďarskej diplomacie.

Viac o téme: PomocRekonštrukciaMaďarskoTureckoPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu