Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pomocná ruka Turecku: Európska komisia poskytne miliardu eur na obnovu po zemetrasení

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska komisia poskytne Turecku miliardu eur na obnovu po februárovom ničivom zemetrasení. Susedná Sýria zároveň dostane humanitárnu pomoc v hodnote 108 miliónov eur. Oznámila to na pondelkovej darcovskej konferencii predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje o tom správa agentúry AFP.

"Domy, školy a nemocnice sa musia znova vybudovať podľa najvyšších štandardov seizmickej bezpečnosti," povedala von der Leyenová podľa agentúry DPA. Dodala, že je potrebné obnoviť aj vodovodné a kanalizačné siete a ďalšiu kľúčovú infraštruktúru v Turecku.

Škody po zemetrasení však podľa odhadov dosahujú až 97 miliárd eur, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý na darcovskej konferencii organizovanej Európskou komisiou a švédskym predsedníctvom v Rade EÚ v Bruseli vystúpil prostredníctvom videohovoru.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

"Bez ohľadu na svoju ekonomickú situáciu takúto katastrofu nedokáže zvládnuť sám žiaden štát," vyhlásil turecký prezident.

Zemetrasenie v Turecku

Pri zemetrasení s magnitúdou 7,8 zahynulo viac než 52.000 ľudí, väčšina z nich v Turecku. V tejto krajine sa zrútilo alebo bolo vážne poškodených takmer 300.000 budov, informoval Erdogan.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Do Sýrie pôjde humanitárna pomoc prostredníctvom medzinárodných humanitárnych organizácií. Okrem bezprostrednej podpory obyvateľom sa použije aj na opravy základnej infraštruktúry.

Viac o téme: ObnovaHumanitárna pomocZemetrasenie TureckoSýriaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu