Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pomoc po zásahu zemetrasenia Turecku a Sýrii: Darcovia poskytnú 7 miliárd eur

Ulf Kristersson Zobraziť galériu (2)
Ulf Kristersson (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

BRUSEL - Medzinárodní darcovia prisľúbili zemetrasením postihnutému Turecku a Sýrii pomoc vo výške siedmich miliárd eur, oznámil v pondelok švédsky premiér Ulf Kristersson na darcovskej konferencii v Bruseli. Informujú o tom správy agentúr AFP a DPA.

Pomoc bude zameraná na obnovu po februárovom ničivom zemetrasení. "Počuli sme hlasy vlád z celého sveta, ktoré deklarovali jediné hlavné posolstvo, že (zemetrasením) postihnutí ľudia nie sú sami. Sme s vami," uviedol Kristersson, ktorý darcovskej konferencii v belgickej metropole predsedal.

Solidarita je odpoveďou

Spoločne sa prekročili očakávania, uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. "Keď sa stane tragédia, je len jediná odpoveď, a tou je solidarita," dodala. Európska únia podporí obnovu Turecka po katastrofe podľa slov Leyenovej jednou miliardou eur. Na humanitárnu pomoc a prvotnú pomoc na obnovu v občianskou vojnou zmietanej Sýrii vyčlení ďalších 108 miliónov eur.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

O život prišlo množstvo ľudí

Dve ničivé zemetrasenia postihli juhovýchod Turecka a sever Sýrie 6. februára. Dovedna prišlo v dôsledku katastrofy o život takmer 57.000 ľudí, kým milióny ďalších prišli o strechu nad hlavou. Leyenová preto spolu s Kristerssonom zvolala darcovskú konferenciu. EÚ a jej členské krajiny vyslali do postihnutých oblastí už aj bezprostredne po zemetraseniach záchranné jednotky, pátracie psy i vybavenie, pripomína DPA.

Viac o téme: PomocDarcoviaBruselTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu