Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obrovský škandál s očnými kvapkami pokračuje: Spôsobujú slepotu, traja ľudia po ich aplikácii dokonca zomreli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Obrovský škandál okolo toxických očných kvapiek v USA! Najmenej 68 ľudí sa nakazilo v dôsledku kontaminovaných očných kvapiek. Doteraz zomreli traja ľudia, osem osleplo a štyrom ďalším chirurgicky odstránili očnú buľvu.

Voľne predajné očné kvapky EzriCare a Delsam Phama, ktoré boli prvýkrát stiahnuté vo februári, sú teraz spojené s prípadmi v 16 štátoch, uviedlo americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb.

Hlas-SD informuje o údajných vládnych zdravotníckych reformách na stavenisku budúcej nemocnice Rászochy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kvapky vyrobené v Indii sú zodpovedné za infekcie zárodkom Pseudomonas aeruginosa. Je to prvýkrát, čo sa tento zárodok mohol rozšíriť v Spojených štátoch, ako vysvetľuje ministerstvo. Je „do značnej miery odolný voči bežným liekom“.

V správe úradov sa ďalej uvádza: "Zomreli traja ľudia a bolo hlásených osem prípadov straty zraku a štyri prípady enukleácie (chirurgickom odstránení očnej gule)."

Agentúra varovala: "Pacienti, ktorí používali očné kvapky EzriCare alebo Delsam Pharma a vykazujú príznaky alebo symptómy očnej infekcie, by mali okamžite vyhľadať lekársku pomoc."

Doteraz známe príznaky: rozmazané videnie, začervenanie v oblasti očí, pocit, že niečo v oku je a „žltý, zelený alebo číry výtok z oka“.

Žaloby proti výrobcovi

Právnik jednej z postihnutých Clary Oliva z Floridy uviedol, že žaluje výrobcu očných kvapiek EzriCare. Po užití kvapiek čiastočne stratila zrak. Bola "hrozne zranená a teraz takmer slepá".

Ďalší prípad sa týka 72-ročnej ženy, ktorá po použití očných kvapiek EzriCare stratila zrak v ľavom oku.

Jej lekár dr. Ahmed Omar povedal CNN: "Všimla si rozmazané videnie v ľavom oku na niekoľko dní a potom žltý výtok na vankúši."

Potom sa vzhľad jej očí zmenil. Na pohotovosti objavili vred na rohovke. Napriek operácii sa lekárom oko nepodarilo zachrániť.

Viac o téme: ObeteSlepotaOčné kvapkyInfekciaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu