Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trpíte po prekonaní COVIDU-19 týmito stavmi? Vedci zistili, za ako dlho by ste mali byť v poriadku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV - Väčšina príznakov takzvaného dlhodobého covidu u ľudí, ktorí prekonali miernu formu nákazy, zmizne do jedného roku. Vyplynulo to z rozsiahlej izraelskej štúdie, o ktorej nedávno informovala agentúra AFP.

Dlhotrvajúce zdravotné komplikácie v náväznosti na ochorenie COVID-19 postihli len v Európe najmanej 17 miliónov ľudí. Príznaky sa u nich objavovali aj dlhé mesiace od chvíle, čo sa z ochorenia v rokoch 2020 a 2021 zotavili. Vyplýva to z odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). K najčastejšie uvádzaným symptómom dlhodobého covidu patria extrémna únava, strata čuchu či bolesti svalov. Množstvo detailov ale zostáva nejasných, vrátane toho, ako dlho taký stav môže trvať. 

Trpíte po prekonaní COVIDU-19
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Izraelskí vedci analyzovali zdravotné záznamy takmer dvoch miliónov ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí mali pozitívny test na covid v období od marca 2020 do októbra 2021. Výsledky tak zahŕňajú predošlé varianty vrátane delty, nie však omikronu. Experti preskúmali záznamy, ktoré im poskytla izraelská poisťovňa Maccabi Healthcare Services a zamerali sa na viac ako sedemdesiat rôznych príznakov, ktoré bývajú spájané s dlhým covidom. Vylúčili pacientov, ktorí mali vážnejší priebeh vrátane tých, ktorí boli hospitalizovaní. U nich totiž už predošlý výskum naznačil vyššie riziko dlhého covidu. 

U miernych prípadov infekcie štúdia zistila, že existuje zvýšené riziko pre vznik niekoľkých príznakov dlhodobého covidu. Sú medzi nimi strata čuchu a chuti, problémy s dýchaním, slabosť, búšenie srdca, streptokoky v krku, závraty, poruchy koncentrácie a tiež stav známy ako mozgová hmla, kedy dochádza k vynechávaniu pamäte a spomalenému rozmýšľaniu. Väčšina týchto symptómov ale do dvanástich mesiacov odoznela. "Existuje malý počet ľudí, ktorí ešte rok po covide trpia dýchavičnosťou alebo slabosťou," uviedla spoluautorka výskumu Maytal Bivasová-Benitaová. 

Trpíte po prekonaní COVIDU-19
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia, ktorá bola zverejnená v britskom časopise British Medical Journal (BMJ) tiež zistila, že u očkovaných pacientov existovalo nižšie riziko vzniku problémov s dýchaním, čo je jeden z najbežnejších príznakov, v porovnaní s nezaočkovanými. Rovnako deti trpeli menej zdravotnými problémami než dospelí a väčšina z nich sa do roka uzdravila. Ako uviedla Benitaová, výsledky štúdie sú povzbudzujúce najmä po obavách, ako dlho môžu príznaky dlhého covidu pretrvávať. "Drvivá väčšina pacientov bude o rok v poriadku," dodala. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Dlhodobý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu