Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Ukrajinskí vojaci zachraňujú svojich zranených kolegov v Bachmute: Krutá realita ich každodenného života

Ukrajinskí vojaci zachraňujú počas tvrdých bojov v Bachmute svojich zranených kolegov.
Ukrajinskí vojaci zachraňujú počas tvrdých bojov v Bachmute svojich zranených kolegov. (Zdroj: Twitter/Ukraine War Now )

BACHMUT – Vojna na Ukrajine sa koncom februára pretiahla do druhého roka neustálych bojov. O Bachmut sa vedú tvrdé boje už od leta. Rusi tu použili takmer všetku techniku, no Ukrajina zatiaľ odoláva. V takýchto podmienkach prebiehajú aj záchranné akcie.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 381 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Mesto Bachmut leží na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti. Tvrdé boje medzi Rusmi a brániacimi sa Ukrajincami tam prebiehajú od júla 2022. Mesto sa stalo terčom raketových útokov, ktoré zabili množstvo civilistov. Podľa analýzy britského ministerstva obrany z dňa 11. marca tohto roku prevzali kontrolu nad väčšinou mesta žoldnieri z Vagnerovej skupiny. "Ukrajinské sily držia západnú časť mesta a strhli kľúčové mosty cez rieku," uvádza ďalej k bojom britský rezort obrany, ktorý sa opiera o informácie vojenskej rozviedky.

Hrdinovia 

Na oboch stranách dochádza denne k značným stratám. V takýchto podmienkach vzniklo video, ktoré robí z ukrajinských vojakov hrdinov. V ťažkom teréne, kde je len blato a voda, sa snažia o evakuáciu svojich zranených kolegov. Aj počas záberov sa v oblasti bojovalo a ktorýkoľvek z piatich vojakov mohol dostať guľku do tela. 

Podľa hovorcu východnej skupiny ukrajinskej armády Serhija Čerevatyho bolo v sobotu pri Bachmute zabitých cez 220 a zranených 300 ruských vojakov. Poradca šéfa OPU (Organizácia pre pomoc utečencom) Mychajlo Podoljak povedal, že ukrajinská armáda v Bachmute už zničila hlavnú bojovú skupinu Ruskej federácie. Nepriateľ sa napriek tomu pokúšal už viackrát na mesto zaútočiť. Všetky pokusy mali byť doteraz neúpešné.

Viac o téme: PomocZáchranaBojeRuskoVojna na UkrajineBachmut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu