Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty siedmy (16. marca 2023)

V Rostove na Done začala horieť budova oddelenia FSB Zobraziť galériu (6)
V Rostove na Done začala horieť budova oddelenia FSB (Zdroj: Twitter)

WASHINGTON - Koalícia krajín, ktoré prisľúbili poskytnúť Ukrajine tanky Leopard, ďalej rastie - deväť krajín sa zaviazalo poslať Ukrajine viac ako 150 týchto tankov. Na dnešnom virtuálnom zasadnutí takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu to uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. Šéf Pentagonu nespresnil, či ide o stroje typu Leopard 2 alebo aj o staršie konštrukcie Leopard 1, ani ktorých deväť krajín tento záväzok urobilo. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 384

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 385 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Poľsko vyslalo na Ukrajinu stíhačky, ktoré nerozhodnú USA o vyslaní F-16. "Nemení to naše kalkulácie, pokiaľ ide o stíhačky F-16," povedal koordinátor komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť USA John Kirby po tom, ako sa Poľsko rozhodlo poskytnúť Ukrajine štyri stíhačky MiG-29.

21:37 Spojené štáty nevyhľadávajú konflikt s Ruskom a nechcú vyhrotenie vzájomných vzťahov, vyhlásil vo štvrtok hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

20:15 Výbuchy v budove ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostove nad Donom vo štvrtok spôsobil elektrický skrat, vyhlásil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev. Informoval o tom portál americkej televízie CNN.

20:14 Maďarsko je priamym susedom vojnou zmietanej Ukrajiny a Turecko s ňou cez more tiež susedí, preto majú obe krajiny záujem na čo najskoršom spravodlivom mieri. Zaznelo to vo štvrtok v Ankare na dvojstrannom rokovaní predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom na pôde mimoriadneho summitu Turkickej rady. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na agentúru MTI.

19:37 Rozhodnutie Poľska stať sa prvou krajinou, ktorá pošle Ukrajine stíhačky MiG-29, nemení rozhodnutie Spojených štátov neposlať svoje stíhacie lietadlá Kyjevu, oznámil vo štvrtok Biely dom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

18:56 Slovensko podporilo témy štvrtkového zasadnutia Rady EÚ pre životné prostredie v Bruseli. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča po skončení rokovaní.

18:27 Ruské útoky proti civilistom na Ukrajine, vrátane systematického mučenia a zabíjania v okupovaných oblastiach, sú vojnové zločiny a možno aj zločiny proti ľudskosti. Uvádza to vo štvrtok zverejnená správa nezávislej vyšetrovacej komisie OSN. TASR informácie prevzala od agentúr AP a AFP.

17:49 Moskva vo štvrtok vyhlásila "Légiu Sloboda Rusku", vytvorenú z Rusov bojujúcich na strane Ukrajiny, za "teroristickú" organizáciu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

17:12 Ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Číny vo štvrtok v spoločnom telefonáte diskutovali o dôležitosti princípu zachovania územnej celistvosti. Na Twitteri to uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, TASR informuje podľa agentúry AFP a televízie Sky News.

16:35 Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang vo štvrtok vyzval Kyjev a Moskvu, aby "čo najskôr" obnovili mierové rozhovory. Odôvodnil to obavami, že konflikt "sa môže vystupňovať a vymknúť spod kontroly". TASR informuje o tom tlačová agentúra AFP.

16:34 Ruská armáda buduje opevnenia a pripravuje sa na obranu na okupovanom polostrove, uviedol dnes Vadym Skibitskij, zástupca náčelníka ukrajinskej vojenskej rozviedky.

15:53 Británia je presvedčená, že najlepším spôsobom, ako ochrániť Moldavsko pred prípadnými ruskými útokmi, je chrániť Ukrajinu, a nie posielať mu vojenskú podporu. Počas oficiálnej návštevy v Kišiňove to vo štvrtok povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly. TASR informuje na základe správy stanice CNN.

14:12 Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Rusko nepredstavuje pre Fínsko žiadnu hrozbu. Stalo sa tak krátko pred návštevou fínskeho prezidenta v Turecku, ktoré má podľa očakávaní dať zelenú členstvo Fínska v NATO. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:51 Poľsko v najbližších dňoch pošle Ukrajine štyri bojové lietadlá MiG-29, ktoré doteraz slúžili vzdušnej obrane Poľska. Vo štvrtok to povedal poľský prezident Andrzej Duda po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom.

"Môžeme povedať, že skutočne teraz posielame migy na Ukrajinu," potvrdil poľský prezident. Dodal, že aktuálne ich má Poľsko k dispozícii desať. "V najbližších dňoch, ak si dobre pamätám, dáme Ukrajine štyri lietadlá. Budú plne funkčné, ostatné sú v servise a budú sa postupne odovzdávať," spresnil postup Duda.

12:47 Presne pred rokom Putinovi útočníci bombardovali činoherné divadlo v #Mariupol.Associated Press na základe svojich výpočtov potom uviedla, že počet obetí môže dosiahnuť 600 ľudí. Medzi nimi bolo obrovské množstvo detí.

12:08 Ruská ofenzíva v oblasti východoukrajinského mesta Vuhledar zrejme stratila dynamiku, uviedlo vo štvrtok britské ministerstvo obrany v pravidelnom spravodajskom súhrne odvolávajúcom sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb.Ofenzíva na Vuhledar je jedným zo série neúspešných ruských útokov za uplynulé tri mesiace, ktorá si vyžiadala značné straty, tvrdí rezort obrany v Londýne.

11:53 Príčinou požiaru budovy hraničnej kontroly FSB v Rostovskej oblasti je podľa Ministerstva pre mimoriadne situácie Ruskej federácie zapálenie elektrického vedenia.

11:45 Najmenej dvaja ľudia boli podľa ruských médií zranení po výbuchu v budove FSB v Rostove na Done.

11:30 Ďalšie video z Rostova na Done, kde horí budova pohraničnej služby FSB.

11:10 V Rostove na Done začala horieť budova oddelenia FSB. Miestni obyvatelia hlásia, že počuli „zvuky výbuchov“.

11:03 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok vyzval na čo najrýchlejšie dodávky munície ukrajinským silám na obranu pred ruskými inváznymi jednotkami. "Je veľmi dôležité, aby sme Ukrajine rýchlo poskytli potrebnú muníciu," povedal Scholz poslancom dolnej komory nemeckého parlamentu, Bundestagu.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (6)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

Prisľúbil, že tejto záležitosti sa budú európski lídri venovať aj na budúcotýždňovom summite EÚ, kde majú byť prijaté "ďalšie opatrenia na to, aby sa dosiahlo ešte lepšie a kontinuálnejšie zásobovanie" Kyjeva muníciou. Dodal, že Berlín je pripravený zahrnúť do súvisiacich projektov obstarávania i ďalšie členské štáty EÚ. Scholz v Bundestagu ohlásil aj ďalšie dodávky zbraní a vybavenia pre ukrajinské sily, ku ktorým má dôjsť v spolupráci s ďalšími štátmi EÚ.

10:56 Ruská polícia vo štvrtok opäť zatkla Jevgenija Rojzmana, bývalého primátora Jekaterinburgu, ktorý je známym kritikom Kremľa aj ruskej invázie na Ukrajinu. Zverejnil totiž materiál, ktorý obsahoval zmienku o organizácii väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, informuje agentúra AP. Podľa AP je Rojzman jedným z mála predstaviteľov ruskej opozície vyvíjajúcich nejakú verejnú aktivitu, ktorí ešte neboli vo väzení alebo pod tlakom úradov neušli za hranice. Od vlaňajšieho augusta bol však už fakticky držaný v domácom väzení.

Rojzmana vlani istý čas v súvislosti s vojnou na Ukrajine držali vo väzbe pre podozrenia z "diskreditácie" ruskej armády. Po prepustení mu obmedzili pohyb natoľko, že to v podstate zodpovedalo domácemu väzeniu. Nemohol sa napríklad zúčastňovať na verejných podujatiach, opúšťať svoje bydlisko, používať internet, telefón a mail a komunikovať mohol iba so svojimi právnikmi, vyšetrovateľmi a blízkymi príbuznými.

10:45 Predseda vlády Lotyšska Krišjānis Kariņš pricestoval do Kyjeva.

10:30 Podľa miestnych médií bola v Horlivke ostreľovaná fabrika.

10:00 Ukrajinský vojak mohol navštíviť svoju rodinu.

9:30 1 zabitý a 14 zranených pri útokoch Ruska na 7 ukrajinských regiónov za posledných 24 hodín. Ruské útoky zabili jedného civilistu a 11 zranili v Doneckej oblasti, uviedol  guvernér Pavlo Kyrylenko. Ďalší traja ľudia boli údajne zranení v Chersonskej oblasti.

8:30 Študenti z Novosibirska začali dostávať oznámenia požadujúce príchod na vojenskú registračnú a vojenskú kanceláriu, uvádzajú miestne publikácie.

8:03 Ukrajina odrazila 75 ruských útokov za posledných 24 hodín. Ukrajinská armáda za posledný deň odrazila viac ako 75 ruských útokov v piatich oblastiach, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na svojom rannom brífingu.

7:05 "Americká armáda ponáhľa vybavenie na bojisko a rýchlym tempom trénuje ukrajinské sily pred veľkou ofenzívou proti Rusku, ktorá sa očakáva koncom jari," uvádza Politico.

7:02 Pápež František v stredu vyzval strany bojujúce na Ukrajine na rešpektovanie náboženských miest, pričom spomenul kláštorný komplex v Kyjeve, odkiaľ sa na základe rozhodnutia svetských úradov budú musieť vysťahovať rehoľníci hlásiaci sa k Rusku blízkej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC).

Pápež František
Zobraziť galériu (6)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Pápež vo svojom príhovore na generálnej audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne pripomenul, že "osoby zasvätené modlitbe - nech sú akéhokoľvek vyznania - sú oporou Božiemu ľudu," informoval spravodajský web Vatican News. Agentúra Reuters si všimla pápežov omyl, keď hovoril, ako myslí na "pravoslávne rehoľné sestry z kyjevskej lavry" - komplex Kyjevsko-pečerská lavra je však v skutočnosti výlučne mužským kláštorom.

6:42 Británia odhaduje, že od mája bolo v Bachmute zabitých a zranených 20 000 až 30 000 ruských vojakov. Do U.K. predstaviteľ povedal počas svojho prejavu vo Viedni 15. marca, že ruskí vojenskí vodcovia obetovali vojenské jednotky a rozhádzali strategické zdroje na malé taktické zisky.

6:02 Švédsko prevezie 10 tankov Leopard 2 a vybavenie protivzdušnej obrany na Ukrajinu, povedal minister obrany USA Lloyd Austin po stretnutí vo formáte Ramstein. Nešpecifikoval, o ktoré systémy protivzdušnej obrany ide. Vo februári Štokholm prisľúbil previesť systémy Hawk a IRIS-T do Kyjeva.

"Koalícia krajín, ktoré darujú Ukrajine tanky Leopard, sa stále rozrastá.Deväť krajín sa teraz zaviazalo poskytnúť viac ako 150 tankov Leopard," uviedol okrem iného Austin vo svojej úvodnej reči na zasadnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorá pod vedením Spojených štátov združuje približne 50 krajín. Dnešné rokovanie bolo podľa Pentagonu desiate od vlaňajšieho apríla, keď zoskupenie vzniklo. Austin pripomenul, že viaceré krajiny zo skupiny poskytli alebo prisľúbili Ukrajine, ktorá sa už viac ako rok bráni ruskej vojenskej agresii, rôzne zbrane vrátane systémov protivzdušnej obrany.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Nemecké tanky Leopard, hlavne ich modernejšia verzia Leopard 2, patria k najpočetnejším a najkvalitnejším tankom súčasnosti. Ukrajina sa o ich dodávky usiluje už niekoľko mesiacov, snahu ale dlho blokoval rezervovaný postoj Nemecka, ktoré má ako výrobca tanku rozhodujúce slovo. Berlín však postupne názor menil a tento rok ukrajinským silám prisľúbil moderné tanky Leopard 2A6 a dodávky povolil aj ďalším krajinám.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius nedávno uviedol, že Nemecko a Portugalsko odovzdajú Ukrajine sľúbené tanky do konca marca

Nemecký minister obrany Boris Pistorius nedávno uviedol, že Nemecko a Portugalsko odovzdajú Ukrajine sľúbené tanky do konca marca. Do koalície krajín ochotných poskytnúť Ukrajine tieto stroje sa podľa dostupných informácií zapojili okrem iného aj Poľsko, Nórsko, Kanada a Španielsko. Ako je známe z verejných vyhlásení, zatiaľ iba Varšava dodala Ukrajine sľúbených 14 tankov Leopard 2, poznamenal dnes server Ukrajinska pravda.

Boris Pistorius
Zobraziť galériu (6)
Boris Pistorius  (Zdroj: TASR/Moritz Frankenberg/dpa via AP)

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes na telegrame uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily dostali od medzinárodných partnerov za minulý rok na 117.575 kusov moderných zbraní a munície. Detaily tlačového oddelenia rezortu neposkytlo. "Ukrajinskí vojaci si mimoriadne rýchlo osvojujú nové zbrane a efektívne a vynaliezavo ich využívajú na bojisku," píše sa v príspevku s poznámkou, že to inšpiruje medzinárodných partnerov, aby krajine poskytovali čoraz pokročilejšie a technologicky vyspelejšie zbrane.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymir ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu