Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Na ostrove Jáva vybuchla sopka MERAPI: Celá oblasť je spustošená, popol vystúpil do výšky 7 kilometrov

Výbuch sopky Merapi na ostrove Jáva v Indonézii.
Výbuch sopky Merapi na ostrove Jáva v Indonézii. (Zdroj: Twitter/Merapi Uncover)

JAKARTA – Indonézia sa prebudila do desivého rána. Na ostrove Jáva vybuchla jedna z najaktívnejších sopiek. Úrady informovali obyvateľov, aby prerušili všetky aktivity v okruhu niekoľkých kilometrov od krátera. Merapi

archívne video

V Tichomorí vybuchla podmorská sopka: Ostrov Tonga zahalil dym a prach (Zdroj: Profimedia)

V sobotu okolo poludnia miestneho času vybuchla na ostrove Jáva sopka Merapi. Tamojší úrad pre riadenie katastrof informoval, že sopka vychrlila popol do výšky sedem kilometrov a stekajúca lávu bolo vidieť na vzdialenosť 1,5 kilometra. Informuje o tom portál Bangkok Post. Merapi patrí medzi najaktívnejšie sopky, Tento stratovulkán sa nachádza v regióne Yogyakarta, centrálnej oblasti ostrova Jáva, ktorý spadá pod Indenéziu. 

Zatiaľ bez evakuácie

Všetci obyvatelia v okruhu do 3 kilometrov od krátera dostali upozornenie, aby prerušili všetky aktivity a opustili oblasť. Merapi siaha do výšky takmer 3 kilometrov. Pre túto oblasť bol v krajine vyhlásený druhý stupeň pohotovosti. "Výbuch bol monitorovaný ako jednorázová udalosť. Z pohoria spadlo päť alebo šesť lavín. Je veľmi pravdepodobné, že pokiaľ bude láva postupovať, obyvatelia budú musieť podstúpiť evakuáciu," povedal zamestnanec miestneho monitorovacieho stanovištia.

Indonézia sa nachádza v oblasti Ohnivého kruhu, ktorý je charakteristický výskytom najvyššieho počtu sopiek na svete. Merapi naposledy vybuchla v roku 2010. Vtedy muselo oblasť vysídliť 280-tisíc obyvateľov, pričom 350 prišlo o život. Najsilnejšia erupcia bola zaznamenaná v roku 1931, pri ktorej zahynulo takmer 1 300 ľudí. 
 

Viac o téme: OstrovSopkaErupciaIndonéziaJávaMerapi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu