Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sopka Merapi opäť eruptovala: Vychrlila horúci popol a lávu

Sopka Merapi v Indonézii opäť chrlila popol. Zobraziť galériu (2)
Sopka Merapi v Indonézii opäť chrlila popol. (Zdroj: AP Photo/Slamet Riyadi)

JAKARTA - K erupcii indonézskej sopky Merapi, jednej z najaktívnejších na svete, došlo v piatok neskoro večer a v sobotu pokračovala v chrlení horúceho sopečného popola a lávy, informovala agentúra AFP.

Zábery lávy vytekajúcej z krátera sopky a hustý mrak horúceho dymu stúpajúci do výšky 1300 metrov zverejnili indonézski vulkanológovia z vládneho pozorovateľského centra. Zároveň upozornili miestnych obyvateľov, aby boli v strehu najmä v súvislosti so sopečnými bahennými prúdmi, a to predovšetkým, keď v okolí Merapi prší. Erupciu tejto sopky zaznamenali aj minulý týždeň, pričom sopečný popol zasypal najmenej osem dedín v jej okolí, píše AFP.

Zo sopky Merapi vyteká láva
Zobraziť galériu (2)
Zo sopky Merapi vyteká láva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Trisnadi)

Merapi, ktorej názov v preklade znamená "ohnivá hora", sa nachádza na hraniciach indonézskych provincií Centrálna Jáva a Jogjakarta vo vzdialenosti zhruba 400 kilometrov juhovýchodne od metropoly Jakarta. Sopka s prestávkami eruptuje už od roku 2020, v dôsledku čoho museli byť evakuované tisíce ľudí. K poslednému väčšiemu výbuchu tohto vulkánu došlo v roku 2010; o život vtedy prišlo viac než 350 ľudí a ďalších 400.000 muselo opustiť svoje domovy. Vulkanológovia minulý týždeň uviedli, že sopka zažíva najaktívnejšie obdobie od roku 2021.

Viac o téme: SopkaErupciaIndonéziaMerapi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu