Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Neutralita má byť súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, tvrdí Karl Nehammer

Rakúsky kancelár Karl Nehammer
Rakúsky kancelár Karl Nehammer (Zdroj: TASR/AP)

VIEDEŇ - Neutralita má byť pevnou súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, povedal v piatok rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer. Uviedol to v prejave venovanom akčnému plánu na obdobie do roku 2030.

Vojna na Ukrajine podľa kancelára potvrdila, že Rakúsko musí premýšľať nad bezpečnosťou krajiny i novou bezpečnostnou stratégiou. "V prvom rade chcem vyvinúť bezpečnostnú stratégiu, v ktorej je neutralita Rakúska pevnou súčasťou," uviedol. Vojnu na Ukrajine označil za neúnosnú. Okrem vojny na Ukrajine sa kancelár venoval v prejave aj pandemickej a energetickej kríze. Práve takéto krízy podľa neho potvrdili, že "z nemožného robíme možné" a dajú sa prekonať prostredníctvom súdržnosti a tvorivosti.

Rakúsko je podľa jeho slov v spojitosti s mierovým úsilím pripravené "stavať mosty". "Nesmieme poľaviť v prejavovaní solidarity a presadzovaní mieru," povedal kancelár, ktorého vyjadrenia zaznamenala na sociálnej sieti aj Rakúska ľudová strana (ÖVP). Rusko v predchádzajúcich mesiacoch opakovanie tvrdilo, že Rakúsko nedodržiava svoje záväzky nestrannej a neutrálnej krajiny. Nehammer však v polovici februára obvinenia zo strany Ruska odmietol. "Tvrdenia Ruska, že nie sme neutrálni, sa míňajú účinku," povedal vtedy Nehammer. V neposlednom rade sa venoval i boju proti nezákonnej migrácii. Migrácia by podľa neho mala byť cielená a kontrolovaná.

Viac o téme: RakúskoKarl NehammerNeutralita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu