Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší škandál rakúskeho exkancelára Kurza: Obvinenia z korupcie od bývalého spojenca

Rakúsky exkancelár Sebastian Kurz
Rakúsky exkancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Florian Schroetter)

VIEDEŇ - Rakúsky exkancelár Sebastian Kurz v piatok označil najnovšie obvinenia svojho bývalého spojenca a pracovníka ministerstva financií Thomasa Schmida za "fiktívne". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Kurz na Facebooku napísal, že Schmid sa snaží "získať štatút svedka tým, že vznesie obvinenia proti iným, a sám sa tak vyhne trestu". Prokuratúra vo štvrtok uskutočnila raziu v bulvárnom bezplatnom denníku Heute, pretože mal publikovať lichotivé články o expremiérovi výmenou za reklamu z verejných peňazí. Kurz a niekoľko ďalších osôb vyšetrujú pre podozrenie z korupcie, uviedla prokuratúra vo štvrtok neskoro večer.

 

Zur aktuellen Berichterstattung möchte ich zunächst festhalten, dass die mich belastenden Aussagen von Thomas Schmid...

Posted by Sebastian Kurz on Friday, March 31, 2023

Thomas Schmid je bývalý generálny tajomník ministerstva financií

Vydavateľka denníka Eva Dichandová v piatok ako "nepravdivé" odmietla tvrdenie, že "by súhlasila s pozitívnym spravodajstvom výmenou za reklamy". Thomas Schmid je bývalý generálny tajomník ministerstva financií a šéf štátnej holdingovej spoločnosti Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG). Vo výpovedi pre prokuratúru obvinil exkancelára Kurza a jeho konzervatívnu Rakúsku ľudovú stranu (ÖVP) zo sprenevery a financovania zmanipulovaných prieskumov verejnej mienky.

Ďalší škandál pre bývaleho kancelára

Kurza tiež vyšetrujú pre nepravdivé svedectvo pred parlamentným výborom, ktorý prešetroval obvinenia z korupcie. Korupčný škandál vypukol v októbri 2021, keď rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) nariadila razie v sídle ÖVP, na úrade kancelára a na ministerstve financií. Kurz preto odstúpil z funkcie kancelára a v decembri opustil politiku. ÖVP však ostala pri moci a momentálne vládne so Zelenými.

Viac o téme: KorupciaObvineniaRakúskoSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu