Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odhalenie čínskych plánov? Spoločnosť na výrobu dronov má Rusku dodať 100 bojových prototypov

Čínske drony by mali byť dodané do Ruska do apríla tohto roku. Zobraziť galériu (2)
Čínske drony by mali byť dodané do Ruska do apríla tohto roku. (Zdroj: Twitter/新台灣國防軍事網, Getty Images)

MOSKVA/PEKING – Rusko nevie dobyť Ukrajinu už viac ako rok, aj keď svoju ofenzívu považuje za "špeciálnu vojenskú operáciu". Pre najväčšiu krajinu sveta je už problematická aj výroba zbraní, ktorá nestíha pokrývať náklady na vojnu. Toto mala údajne vyriešiť Čína, ktorá súhlasila s výrobou aj dodávkou zbraní pre Rusko.

Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology bola založená v severozápadnej čínskej provincii Shaanxi v roku 2017. Táto spoločnosť mala súhlasiť s dodaním bojových dronov pre Ruskú federáciu. Portál Vice, s odvolaním sa na nemecký Spiegel, informuje, že má ísť o výrobu a testovanie 100 prototypov ZT-180, ktoré sa majú následne do apríla objaviť v ruskej armáde. Čínsky výrobca všetky podobné tvrdenia odmietol a dodal, že s Ruskom nemá žiadne obchodné vzťahy. 

Táto informácia sa objavila v čase, kedy západné krajiny varovali Čínu pred sankciami, pokiaľ pomôže Rusku vo vojne na Ukrajine. Čína sa odvoláva tvrdením, že USA a ich partneri nemajú o tomto žiadny dôkaz. Situácia by sa však mohla zmeniť. Denník Wall Street Journal uvádza, že čínske spoločnosti pomáhajú Rusku od začiatku konfliktu. Práve z Číny mali byť do Ruska dovezené časti stíhačiek a navigačné systémy. Bloomberg prišiel s tvrdením, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa snažila zistiť, či čínska vláda mala informácie o údajnej pomoci štátnych spoločností pre ruskú armádu.

Podobný účel ako iránske kamikadze 

Dizajn čínskeho dronu ZT-180 má mať podobné črty ako iránske Shahedy 136, ktoré už Kremeľ použil pri útokoch na ukrajinské strategické ciele aj obytné budovy. Peking sa napriek týmto zisteniam prezentuje ako mierotvorca. Nedávno dokonca zverejnil 12-bodový mierový plán, ktorý by mohol vojnu na Ukrajine ukončiť. Spomínali sa v ňom viaceré body, no najhlavnejšie boli ukončenie sankcií voči Rusku, evakuácia civilných osôb, či opatrenia na zabezpečenie jadrových zariadení na Ukrajine. 

Varovanie pre Čínu

Bývalého predstaviteľa ministerstva obrany USA pre vzťahy s Čínou Drewa Thompsona zaráža, že Peking v mierovom pláne nespomenul žiadne dodávky zbraní do Ruska, a preto s obáva, že Čína je skutočne pripravená pomôcť svojmu partnerovi s dodaním ničivých zbraní. "Pokiaľ Čína poskytne Rusku zbrane, akceptuje strašné rozhodnutia Kremľa a je pripravená zničiť svoj vzťah s Európou," dodal.

Odhalenie čínskych plánov? Spoločnosť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Čína a Rusko sa považujú za spojencov proti svetovému poriadku, ktorý podľa nich ovláda USA. Dôkazom je aj oficiálna návšteva Moskvy najvyšším čínskym diplomatom Wangom Yi a blížiace sa stretnutie prezidentov Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga. Čína nikdy otvorene nekritizovala Rusko za vyvolanie vojny na Ukrajine. S použitím jadrových zbraní ale výslovne nesúhlasí. 

Viac o téme: PomocRuskoČínaPekingVojna na UkrajineXi'an Bingo Intelligent Aviation TechnologyDodávka dronov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu