Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Občania Kosova budú môcť bezvízovo cestovať do krajín Európskej únie: Táto zmena nesúvisí s uznaním nezávislosti, tvrdí Mikulec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Rada EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti vo štvrtok v Bruseli prijala svoju pozíciu k bezvízovému cestovaniu pre držiteľov pasov vydaných Kosovom. Nové pravidlá umožnia držiteľom kosovského pasu cestovať do členských krajín EÚ bez víz na dobu pobytu 90 dní v akomkoľvek 180-dňovom období.

Táto výnimka z vízovej povinnosti sa bude uplatňovať odo dňa uvedenia do prevádzky Európskeho systému pre cestovné informácie a povolenia (ETIAS) alebo od 1. januára 2024 - podľa toho, čo nastane skôr.

Pravidlá, ktoré odobrili ministri vnútra, ešte musí prijať Európsky parlament, kým budú definitívne podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Europarlament by túto možnosť nemal zablokovať, lebo jeho vyjednávači sa na uvoľnení vízového režimu pre Kosovčanov dohodli s Radou EÚ vlani v decembri.

Kosovo dosiahlo pokrok

"Kosovo vynaložilo veľké úsilie na zlepšenie svojej bezpečnosti a riadenia migrácie a na zosúladenie vízovej politiky s politikou EÚ," uviedla pre médiá švédska ministerka pre migráciu Maria Malmer Stenergardová v mene švédskeho predsedníctva v Rade EÚ. Ministri sa zhodli na tom, že Kosovo dosiahlo významný pokrok vo všetkých oblastiach plánu liberalizácie vízového režimu. Na základe tohto hodnotenia Európska komisia navrhla zrušiť vízovú povinnosť pre držiteľov pasov vydaných Kosovom. Oslobodenie od vízovej povinnosti pre Kosovčanov zabezpečí, že celý región západného Balkánu bude podliehať rovnakému vízovému režimu.

Komisia spresnila, že bude aj naďalej aktívne monitorovať vykonávanie požiadaviek, ktoré musí plniť Kosovo, vrátane zosúlaďovania vízovej politiky prostredníctvom mechanizmu po liberalizácii vízového režimu.

Zrušenie víz nesúvisí s nezávislosťou Kosova

To, že Rada EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti vo štvrtok v Bruseli odobrila bezvízové cestovanie pre držiteľov pasov vydaných Kosovom, nie je v protiklade s tým, že päť členských krajín Únie nezávislosť Kosova neuznáva. Po skončení ministerských debát to uviedol dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (2)
Roman Mikulec  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nové pravidlá, na ktorých sa členské štáty už dohodli s Európskym parlamentom, na odporúčanie Európskej komisie umožnia držiteľom kosovského pasu cestovať do členských krajín EÚ bez víz na dobu pobytu 90 dní v akomkoľvek 180-dňovom období. Táto výnimka z vízovej povinnosti sa bude uplatňovať odo dňa uvedenia do prevádzky Európskeho systému pre cestovné informácie a povolenia (ETIAS) alebo od 1. januára 2024 - podľa toho, čo nastane skôr.

Liberalizácia víz

"Bude to liberalizácia víz pre Kosovo, taká istá ako pre ostatné krajiny západného Balkánu, s tým, že bude možné udeliť občanom Kosova víza na 90 dní. Samozrejme sa uvidí, akým spôsobom to bude realizované v praxi. Aj na základe toho, že aj Kosovo prisľúbilo EÚ pomoc v boji proti prevádzačom, proti migrácii na západobalkánskej trase," vysvetlil Mikulec.

Spresnil, že ide o úsilie Európskej komisie o jednotnosť EÚ v presadzovaní jednotlivých opatrení tak, aby bola úspešná aj v návratovej politike. "To dlhodobo presadzuje aj Slovensko, že bez funkčných návratov a readmisií nebude fungovať európska migračná politika," upozornil minister. Mikulec v závere rozhovoru zdôraznil, že odsúhlasenie bezvízového režimu pre občanov Kosova po dobu 90 dní nemá nič spoločné s tým, že päť členských krajín EÚ vrátane Slovenska jeho nezávislosť neuznáva. "To je vec skôr pre ministerstvo zahraničných vecí, ale nemá to nič spoločné s tým, že my sme neuznali legitimitu Kosova. Liberalizáciu víz sme podporili," opísal Mikulec pozíciu Slovenska.

Viac o téme: PasCestovanie KosovoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu