Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exprezidenta čaká súd: No tisíce ľudí v Prištine mu vyjadrili podporu

Hashim Thaci
Hashim Thaci (Zdroj: TASR/AP Photo/Visar Kryeziu)

PRIŠTINA - Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v kosovskom hlavnom meste Priština na protest proti súdnemu procesu s bývalým kosovským prezidentom Hashimom Thacim, ktorý sa začne v pondelok v Haagu jeho vystúpením pred medzinárodným súdom pre vojnové zločiny, informovala agentúra AFP.

Zhromaždenie v Prištine zorganizovala opozičná Demokratická strana Kosova (PDK), ktorú po vojne založil Thaci a ďalší partizánski vodcovia. Thaci je spolu s ďalšími tromi osobami obvinený z celého radu zločinov vrátane vrážd, mučenia a prenasledovania počas vojny o nezávislosť so Srbskom v rokoch 1998-99.        

Obvinenie voči Thacimu vzniesol Osobitný súd pre Kosovo (KSC), ktorý je financovaný Európskou úniou a je poverený vyšetrovaním vojnových zločinov údajne spáchaných dnes už bývalými partizánmi Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) počas ich vojny proti Srbom.        

Kosovskí Albánci vo veľkej miere odmietajú Osobitný súd pre Kosovo

Kosovskí Albánci vo veľkej miere odmietajú KSC a domnievajú sa, že tento súd poškvrňuje odkaz veteránov, ktorí za cenu veľkých strát bojovali za nezávislosť Kosova. Podľa správy Rady Európy z roku 2010 obvinenia proti Thacimu a ostatným obvineným súvisia s údajným únosom a zmiznutím najmenej 100 civilistov, väčšinou Srbov a Rómov, ale aj politických oponentov povstalcov z radov etnických Albáncov.

Po skončení vojny Thaci dlhé roky dominoval politickej scéne mladého štátu, kde zastával funkciu prezidenta a predsedu vlády. Thaciho popularita vzrástla v roku 2008 - po tom, ako sa angažoval pri vyhlásení nezávislosti Kosova od Srbska. Srbsko so svojimi spojencami Čínou a Ruskom nikdy neuznalo vyhlásenie nezávislosti Kosova, pripomenula AFP.

Viac o téme: PodporaĽudiaProtestExprezidentSúd KosovoHashim ThaciPriština
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu