Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Predstavitelia Srbska a Kosova v Bruseli rokujú o možnej normalizačnej dohode

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BRUSEL - Predstavitelia Srbska a Kosova sa v pondelok stretli v Bruseli na rokovaniach o detailoch zmluvy, ktorou by sa normalizovali vzťahy medzi týmito dvoma krajinami. Informuje agentúra AFP.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, Srbsko však toto jednostranné vyhlásenie odmieta uznať. Medzi Prištinou a Belehradom preto dochádza k opakovaným potýčkam a konfliktom.

Obe krajiny sa ocitli pod nátlakom krajín Západu, aby po takmer dvoch desaťročiach nepriateľstva uzatvorili bilaterálnu dohodu. Kosovský premiér Albin Kurti a srbský prezident Aleksandar Vučič sa v pondelok popoludní stretnú aj s európskym šéfom diplomacie Josepom Borrellom, s ktorým preberú detaily plánovanej zmluvy.

Premiér Kurti minulý týždeň pred kosovským parlamentom vyhlásil, že plánovaná zmluva by Kosovu vydláždila cestu k členstvu vo viacerých medzinárodných inštitúciách, o čo sa Priština už dlhší čas snaží.Ako dodal, dúfa, že by "dohoda mohla byť dosiahnutá už tento rok".

Nástroj rozdelenie Európy

Srbský prezident Vučič však uviedol, že jeho vláda je "pod paľbou" nátlaku, aby s Kosovom uzatvorila dohodu. Západné krajiny ho podľa jeho vlastných slov postavili pred ultimátum, aby znormalizoval vzťahy s Kosovom, inak bude čeliť následkom, ktoré by Srbsku mohli "závažne uškodiť".

Podľa AFP existujú obavy, že by napätie medzi Srbskom a Kosovom mohol využiť i Kremeľ ako nástroj rozdelenia Európy. V piatok jeden z predstaviteľov EÚ novinárom povedal, že Rusko sa aktívne snaží zahatiť rokovania medzi Belehradom a Prištinou. Otázkou však zostáva, ako by potenciálnu dohodu prijali jednotliví obyvatelia Srbska a Kosova. Najmä na severe Kosova totiž žije množstvo etnických Srbov lojálnych Belehradu a táto pohraničná oblasť je tiež častým dejiskom potýčok a konfliktov.

Viac o téme: RokovaniaSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu